Tuinieren

Wat zijn de verschillen tussen pompoen en pompoen?


Bent u voor uw soepen meer pompoen of pompoen? Als deze twee pompoenen identieke eigenschappen hebben, onderscheiden ze zich vooral door hun smaak.

Ze worden gewoonlijk winterpompoen genoemd. Toch bloeide Curcubita maxima voor het eerst in het tropische klimaat van Zuid-Amerika. In deze grote familie is de pompoen, en meer recentelijk de pompoen, hebben een favoriete plek gemaakt in de harten van Europese fijnproevers, met name dankzij hun lange houdbaarheid.

Inderdaad, nog steeds heel, kunnen deze komkommerachtigen enkele maanden op een droge, koele plaats, beschermd tegen licht, worden bewaard.

Bovendien neemt tijdens deze periode hun gehalte aan suikers en vitamines toe. Niet slecht voor fruit dat al erg rijk is aan vitamine A en sporenelementen op het moment van oogst.

Kiezen van squash voelt stevig aan, zonder vlekken of barsten en met een altijd aanwezige steel, een garantie voor versheid.

Pompoen, een van de meest gebruikte pompoen

De pompoen is een van de vijf meest gecultiveerde squashsoorten in een warm of gematigd land ter wereld. Het waren de Portugezen die in de 15e eeuw deze grote geribbelde vrucht vanuit de Nieuwe Wereld naar Europa importeerden.

Als we gewend zijn ronde pompoenen met sinaasappelschil in Franse schappen te vinden, weet dan dat er ook langwerpige, kubieke, groene of witte zijn. Ze bevatten allemaal een oranje vruchtvlees met een milde smaak, veel lekkerder dan die van pompoen waarmee het vaak wordt verward.

Pompoen is een klassieker onder de herfstsoepen en past ook heel goed in recepten voor voorgerechten, gratins of zelfs desserts.

Om te ontdekken: de pompoensoep

De pompoen, onbekend in Europa vóór de 20e eeuw

Het duurde tot de jaren vijftig om de eerste te zien pompoen garneer de Franse kramen. Ontwikkeld uit squash die door de Portugezen in Azië is geïntroduceerd, wordt aangenomen dat de pompoen inheems is op het Japanse eiland Hokkaido. Het dankt zijn naam aan de smaak ervan geel vruchtvlees doet denken aan de kastanje.

Zeer herkenbaar aan zijn vorm die lijkt op een grote peer, de pompoen heeft meestal een mooie steenrode kleur. Sommige exemplaren kunnen ook roze, oranje of groen zijn.

Het wordt ook langer geconsumeerd dan zijn neef, aangezien je tot maart pompoenen te koop kunt vinden.

Om te ontdekken: pompoensoep

M.B.


Visuele credits: Pompoen en pompoen: © Studio23 - stock.adobe.com Pompoen 1: © Barbara Pheby - stock.adobe.com Pompoen 1: © SoniaC -stock.adobe.com


Video: Bestuiving Courgette- u0026 Pompoenplant (November 2021).