Planten en gezondheid

Bloemkool: voordelen en deugden


Bloemkool of Brassica botrytis, behoort tot de familie Brassicaceae (Cruciferae) zoals broccoli en alles kool. Het reageert ook op de naam "Cypriotische kool".

Er zijn verschillende soorten, wit, groen, paars en zelfs oranje. Deze soorten zijn afhankelijk van het seizoen verkrijgbaar. Zo kun je het hele jaar door genieten van bloemkool.

Frankrijk heeft zich gevestigd in de productie van bloemkool. Bretagne, Normandië en het noorden van Frankrijk zijn de regio's die zorgen voor de Franse productie van bloemkool.

> Moestuin: hoe bloemkool goed te kweken

Bloemkool, voor de duidelijkheid

Bloemkool komt oorspronkelijk uit het Nabije Oosten. Lang voor onze jaartelling werd het al gecultiveerd door de Egyptenaren.

In de oudheid werd hij aanbeden door Grieken en Romeinen.

Toen kwam de bloemkool in de 16e eeuw door de Italianen in Frankrijk.

In de 17e eeuw verzocht Lodewijk XIV om de invoer van zaden uit Cyprus, vandaar de naam "Cypriotische kool".

De Zonnekoning hield van bloemkool. Hierdoor werd deze groente erg populair in Frankrijk.

Bloemkool, deugden en gezondheidsvoordelen

Bloemkool, samengesteld uit 85% water, levert ook veel vitamines, mineralen: calcium (22 mg / 100 g) voor botten, magnesium (15 mg / 100 g) en kalium (299 mg / 100 g) in een zeer interessante hoeveelheid om de spanning te regelen. Maar ook andere voedingsstoffen die essentieel zijn voor het lichaam zoals ijzer, tegen bloedarmoede en tenslotte eiwit .

Bloemkool is laag in calorieën. Het biedt alleen 25 kcal / 100 g. Het heeft zijn plaats in caloriearme diëten bij de jacht op kilo's. Deze groente levert geen cholesterol en wordt daarom aanbevolen voor mensen met overgewicht of diabetes type 2.

Bloemkool is erg lekker anti-oxidant. Het beschermt het hart tegen hart- en vaatziekten. Het voorkomt ook het ontstaan ​​van kanker door onze cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en door tumorgroei te vertragen.

Bloemkool is ook een bron van vitamine C (57,9 mg / 100 g), een bondgenoot voor het lichaam. Het stimuleert het immuunsysteem, neemt deel aan de verdediging van het lichaam.

Voor de hartfunctie verbetert bloemkool de larteriële druk

Bloemkool is ook gunstig voor het spijsverteringskanaal. Rijk aan vezels (2,5 g), bloemkool regelt de doorvoer, helpt de voortgang van de voedselbolus. Het wordt aanbevolen in het geval van constipatie. Bovendien verzadigen vezels snel. Dit voorkomt herhaaldelijk snacken.

Bloemkool is een uitstekende ontstekingswerend. Het kan de symptomen van artritis en andere ontstekingsziekten.

Het brengt ook vitamine B voordelig voor hersenfuncties als herinnering. Of de B9, die bij de foetus de ontwikkeling van het zenuwstelsel stimuleert.

Met zijn 85% water is bloemkool een diureticum, bloemkool neemt deel aan de ontgifting uit het lichaam, tot de eliminatie van gifstoffen.

Zoutarm, is de consumptie van bloemkool geïndiceerd voor mensen met hoge bloeddruk.

Bloemkool wordt ook aanbevolen voor zwangere vrouwen en mensen met bloedarmoede. Het is niet gecontra-indiceerd in het dieet van diabetici.

Bloemkool in de keuken

Bloemkool is bijna nul in de inname van lipiden.

Hoe bloemkool te eten om van de gezondheidsvoordelen te genieten?

Bloemkool wordt gegeten rauw, gekookt stoom- of in gratin. Het wordt ook gewaardeerd in soep, in fluweelzacht. En waarom niet in aardappelpurree?

Bij het koken verliest bloemkool echter zijn voedingswaarde.

Proef de bloemkool rauw als aperitief. We houden ervan gedrenkt in mayonaise of een Roquefort-saus met witte kaas. Bloemkool past heel goed bij andere groenten: wortelen, komkommers, radijs.

We kunnen het ook toevoegen aan onze salade.

Gastronomisch idee: koude salade van bonen, tomaten, gekookte bloemkool, aardappel en sjalot.

Bloemkool past heel goed bij vlees, bourguignonkoteletten van kip of rundvlees, of zelfs bepaalde soorten vis (kabeljauw bijvoorbeeld).

> Probeer de heerlijke bloemkoolbladsoep uit de slimme tuin

> Probeer de bloemkool- en bechamelgratin uit het slimme tuinieren

Als bloemkool gekookt is, kan het bitterheid afgeven. Dit kan worden verholpen door melk toe te voegen aan het koken of een crouton van brood.

Om onaangename geurtjes van bloemkool tijdens het koken te voorkomen, kun je smaakstoffen gebruiken om het op smaak te brengen. Met name een boeket laurier. Of maak je bloemkool lichtjes zoeter.

Bloemkool, schoonheidstip :

Bloemkool is goed voor de huid. De antioxiderende eigenschappen bestrijden inderdaad de veroudering vroeg in de huid stimuleren celvernieuwing.

Bloemkool kan moedervlekken verwijderen. Breng dagelijks bloemkoolsap aan op de moedervlekken. Effectieve, natuurlijke en goedkope truc.

Slimme hoek over bloemkool

Uw bloemkool kiezen en bewaren: Liever een strak boeket, gaaf. Om het te bewaren, moet u het slechts 3 tot 4 dagen in de groentevak van uw koelkast bewaren.

> Moestuin: hoe bloemkool goed te kweken


Video: Cauliflower Fried Rice 4 Ways (Oktober 2021).