Tuinieren

Hoe kunt u altijd een onberispelijk gazon hebben?


Grasmaaien is een gemakkelijke kunst om onder de knie te krijgen als u een paar essentiële parameters volgt!

Het gebruik van de juiste apparatuur voor de behoeften en de indeling van de site, het kiezen van het juiste moment en het maaien op de juiste hoogte zijn de sleutels tot succes om een ​​gazon te krijgen dat altijd onberispelijk is.

Lees ook:

  • Alles wat u moet weten over het onderhouden van een benzine grasmaaier

Het goede seizoen

Afhankelijk van de tijd van het jaar moet het gras anders worden gemaaid. De tuinman moet zich aanpassen aan de klimatologische omstandigheden die de groei van de grassen in het gazon beïnvloeden.

Het gazon maaien is niet alleen voor esthetische doeleinden. Deze bewerking maakt het ook mogelijk om het te versterken, door de vertakking van de strengen te veroorzaken en door de groei van opsporende wortels te bevorderen. Zo wordt het gazon, onder invloed van het maaien, dichter en vormt het een dik, zeer dicht tapijt.

  • De lente is ongetwijfeld de meest actieve periode, de temperatuurstijging en de fijne regens stimuleren de groei. De sneden moeten kort en gelijkmatig zijn, zodat de grassen kunnen uitzetten en verspreiden. In het geval van een pas ingezaaid gazon bevordert maaien ook het bewortelen.
  • In de zomer heeft het gazon last van de hitte en soms door gebrek aan water als er beperkingen zijn. Gras groeit dit seizoen van nature minder. Om overmatige verdamping tegen te gaan en besproeiing te beperken, wordt het gazon minder vaak gemaaid en op een hogere maaihoogte (10 cm). De grond wordt zo overschaduwd door grassprieten, wat het fenomeen van verdamping beperkt. Pas op, maaien is nog steeds nodig in de zomer, omdat achtergelaten gras verzwakt. Integendeel, een gazon dat te kort wordt gemaaid, heeft de neiging geel te worden en droog te worden. Alles is dus een kwestie van dosering!
  • In de herfst wordt het gazon weer groen met veel regen en milde temperaturen. De grasmaaier hervat vaker zijn werk met een kortere maaihoogte om een ​​goede beworteling voor de winter te bevorderen.
  • Winter is de rustperiode, maar in mildere streken kan om esthetische redenen af ​​en toe snoeien worden overwogen.

Het juiste materiaal

De keuze is enorm tussen de modellen grasmaaiers!

Om de uwe te kiezen, moet u rekening houden met het oppervlak van de te maaien grond, het reliëf, maar ook met uw behoeften.

Om een ​​zeer groot oppervlak te maaien, wordt vanwege hun gebruiksgemak een gazontractor of een zelfrijdende handmaaier aanbevolen. Zitmaaiers zijn ook minder vermoeiend dan getrokken maaiers voor mensen met rugklachten.

Bij de keuze van het model moet ook rekening worden gehouden met een goede snijbreedte. Ook hier zal het worden beoordeeld op basis van het te maaien gebied. Voor kleine gazons is een doorgangsbreedte van 30 cm voldoende, voor grote velden streeft u naar 80 tot 105 cm maaibreedte om daar geen uren door te brengen. Hetzelfde geldt voor het vermogen dat zoals altijd moet worden aangepast aan de oppervlakte!

Er zijn thermische of elektrische modellen, elk met zijn voordelen. De eerste zorgen voor een betere autonomie, maar zijn luidruchtiger en vereisen meer onderhoud. Deze laatste zijn zeer praktisch voor kleine ruimtes, laag geluidsniveau, stoten geen uitlaatgassen uit en vergen zeer weinig onderhoud. Geef de voorkeur aan een snoerloos model met een set van minimaal twee oplaadbare batterijen voor middelgrote oppervlakken.

Eindelijk, voor iedereen die niet met maaien te maken wil hebben, is de robotmaaier de ideale oplossing! Eenmaal geïnstalleerd, werkt het zelfstandig, ongeacht het weer, regelmatig en kan zelfs 's nachts worden overwogen omdat het bijna geen geluid maakt. Hiermee is het gazon zonder enige moeite perfect!

Ongeacht de keuze van de maaier, als het gras na een tijdje geel wordt of aan het einde opdroogt, moeten de messen scherp zijn!

Na het maaien

Als het gazon eenmaal goed is gemaaid, is het nodig om de maairesten te verwijderen. In plaats van ze naar het recyclingcentrum te brengen, is het beter om ze te composteren om ze te recyclen of nog beter, om de poten van uw sier- of groenteplanten te mulchen! Mulchen helpt de versheid van de grond te behouden en vermindert daarom de besproeiingsprocedures, terwijl de groei van onkruid wordt beperkt en de grond wordt bemest. Het heeft alleen maar voordelen!

Goed om te weten : er zijn mulchmaaiers, of klassieke modellen waarop een mulchkit kan worden gemonteerd, waardoor de maaier veelzijdiger wordt. Dit type maaier snijdt maairesten in zeer fijn kaf en stuwt dit naar de zijkanten. De resten blijven zo op het gazon en vormen een bijna onzichtbare beschermende en bemestende mulch.

Iris Makoto

Lees ook:

  • Alles wat u moet weten over het onderhouden van een benzine grasmaaier


Video: Een nieuw gazon op één dag kleiner dan 500m. Huurland (December 2021).