Tuinieren

Tomatenverzorging: water geven, kunstmest, snoeiadvies

Tomatenverzorging: water geven, kunstmest, snoeiadvies


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Tomaten zijn de sterren van de moestuin, zowel in de volle grond als op het balkon. We worden nooit moe van hun geurige en sappige vlees. Ze maken het ons echter soms moeilijk en hebben speciale aandacht nodig.

Ontdek hoe u met succes voor tomaten kunt zorgen!

Lezen :

  • Al onze onderwerpen zijn gewijd aan tomaten

De tomaten water geven

Frisse, rijke grond en veel zon - dat is wat tomaten nodig hebben om te gedijen. Watergift moet daarom regelmatig zijn, maar niet overdreven, met het risico een te vochtige omgeving te creëren die gunstig is voor ziekten. Overweeg om een ​​laag mulch te verspreiden om de grond koel te houden en de gietbeurten een beetje te verdelen in de zomer.

Tomaten zullen een mulch waarderen die is gemaakt van compost, bladeren en kruiden uit de tuin. U kunt ook kiezen voor BRF in combinatie met een beetje gras of ander plantmateriaal dat de bodem verrijkt met stikstof.

Het belangrijkste bij het water geven is om goed water te geven aan de basis en het gebladerte niet aan te raken. Gevoelig voor ziekten, de tomaat is bang voor nat gebladerte wat het verschijnen van schimmels bevordert.

Tomatenmeststof

Tomaten zijn hebzuchtige planten die een bodem nodig hebben die rijk is aan voedingsstoffen. Voeg idealiter kunstmest toe voordat u tomaten gaat telen.

Zo kunt u groenbemesters inzaaien zoals phacelia, rode klaver of alfalfa. Zaaien tussen februari en april, u kunt ze in mei-juni uittrekken bij het planten van uw tomaten. Tijdens de teelt leveren groenbemesters voedingsstoffen aan de bodem, verbeteren ze de structuur en vertragen ze de uitspoeling van stikstof. Eenmaal uitgetrokken, dienen ze als mulch aan de basis van je tomaten, ze zijn absoluut allemaal goed!

Overweeg ook om in de herfst compost toe te voegen voordat u gaat groeien en bedek uw grond de hele winter met mulch voordat u groenbemesting zaait.

Cultuurverenigingen

Om Phytophthora te voorkomen, is het raadzaam om basilicum of Chinese bieslook in de buurt van de tomaat te planten. Houd daarentegen de aardappel weg, die erg vatbaar is voor Phytophthora, die hij eerder vangt en die hij doorgeeft aan de tomaat. Bloemen helpen ook onze favoriete nachtschade! Goudsbloem, zinnia, Indiase rozen of Franse goudsbloemen helpen nematoden, witte vliegen en bladluizen weg te houden. De laatste twee bloemen zijn ook effectief bij het bestrijden van vroege bacterievuur van tomaten.

Tomaten doen ook een geweldige service! Het weert vlooienkevers, puistjes, koolmaden, kruisbloemige mot, wortelmaden ... Daarom planten we ze in de buurt of brengen we snoeiresten van tomaten aan op de wortel van kool.

Aan de andere kant zouden de wortels van tomaten een probleem vormen voor de ontwikkeling van venkel, prei, paprika, wortel, sla, escarole en meloen. Een veelvoud aan verenigingen die goed te verifiëren zijn door thuis tests te doen.

Snijd de tomaten

Er zijn twee scholen: de voor- en nadelen.

  • De profs zijn van mening dat snoeien een snellere vruchtzetting bevordert en de gevoeligheid voor Phytophthora beperkt.
  • Nadelen beweren dat het gebladerte de fotosynthese verhoogt en beschermt tegen de zon.

Als u een maand na het planten begint met snoeien verwijder systematisch de fijnproevers, die kleine scheuten die in de oksels van de stengels verschijnen en secundaire stengels vormen die de plant uitputten. In koele streken is het aan te raden om de hoofdstam te stoppen laat 4-5 bossen bloemen achter.

Aan het einde van de zomer kan dat ook verwijder bladeren zodat de zonnestralen de vruchten bereiken en ze sneller laten rijpen. Overweeg om ze uit te zetten om ze gemakkelijker te kunnen snoeien!

  • Lees meer over het snoeien van tomaten

Beschut onder een kas

Tomaten telen in kassen is een goede hefboom om ziektes te voorkomen. Als ze droog zijn, vermijden tomaten zelfs ochtenddauw en neerslag. Dit maakt het geven van water gemakkelijker te beheersen door een koel substraat en gebladerte weg te houden van vocht. U zaait in februari en plant in april. Kortom, een maand eerder dan in de grond en hetzelfde geldt voor de oogst, waarvan de periode dan wordt verlengd! U moet echter waarschijnlijk vaker water geven en ook regelmatig kunstmest toevoegen. Denk eraan om uw kas regelmatig te ventileren om geen ander ongedierte te zien verschijnen.

Verzamel je eigen zaden

De beste manier om uw tomatenplanten krachtiger te maken, is door elk jaar uw eigen zaden te oogsten. Het is heel eenvoudig, je hoeft alleen maar de zaden in de vrucht te verzamelen.

  • Plaats ze vervolgens 2-3 dagen in een bak gevuld met water, zodat het vruchtvlees goed van het zaadje komt.
  • Veeg ze vervolgens af en laat ze drogen voordat u ze in een envelop doet die u van een etiket voorziet.

Let op: zaden worden alleen geoogst van niet-hybride F1-planten (een hybride plant is een plant die het resultaat is van een gedwongen kruising). In de loop der jaren zullen uw planten zich steeds beter aanpassen aan uw omgeving.

  • Lees ook: al onze onderwerpen gewijd aan tomaten


Video: TOMATEN KWEKEN in je MOESTUIN (Juni- 2022).