Tuinieren

Hoe maak je een bloemenweide?


Met zijn wilde lucht heeft de bloemrijke weide een onmiskenbare charme! Even helder als nonchalant, siert het arme gronden met zijn veldbloemen in verschillende kleuren.

Ontdek hoe je een bloemenweide maakt in je stads- of plattelandstuin!

Welke locatie voor een bloemrijke braakligging?

Bloeiende braakliggende mengsels groeien in arme grond. Als het te rijk is, zal het het gebladerte en de grassen begunstigen, ten koste van de bloemen.

Kies in plaats daarvan voor een zonnige plaats beschut tegen de wind. Houd er echter rekening mee dat er mengsels zijn voor schaduw en boombodems. De bloemrijke weide zal het hele oppervlak van zijn zoete bloemen bedekken! Gebruik het om een ​​dijk aan te kleden of om wat alledaagse stukken land in te vullen. U hoeft alleen maar teken een oprit met de maaier om daar hun toevlucht te zoeken.

Wanneer bloemenweide zaaien?

Het zaaien wordt uitgevoerd idealiter in de herfst omdat de winter de zaden zal versterken. Dit komt omdat als het eenmaal op zijn plaats zit, het spontaan opnieuw wordt ingevoerd wanneer de zaden in de vroege herfst vallen. U kunt echter wel zaaien in het voorjaar tussen maart en mei.

Welke gebloemde braak moet je kiezen?

Commerciële mengsels

In tuincentra en online zijn veel bloemenweidemixen verkrijgbaar.

  • Op kleur: blauw, wit, roze, rood, oranje, etc.
  • Om ongedierte weg te houden: anti-bladluizen, anti-coloradokevers, enz.
  • Om de biodiversiteit te bevorderen: vlinders aantrekken, bestuivers, zorg voor assistenten, etc.
  • Op stijl: vrouwelijk, rustiek, elegant, etc.
  • Door beperkingen: droog terrein, moeilijk terrein, schaduwrijke gebieden, etc.

Maak je eigen mix

Kant-en-klare mengsels hebben meestal meer grassen dan bloeiende vaste planten. Het zijn echter de bloemen die alle charme van dit arrangement maken. Schroom niet om het zelf te doen voor een betere weergave door te combineren 60% vaste planten, 20% grassen en 20% peulvruchten. Hier zijn enkele ideale bloeiende braakliggende planten:

  • Vaste planten voor droge grond: duizendblad, valeriaan, kaasjeskruid, papaver, knoopkruid, nigella, muurbloempje, adder, wilde kamille, kosmos, enz.
  • Vaste plant voor vochtige grond: coreopsis, lavatera, borage, salie, benoît, akelei, duizendblad, guldenroede, etc.
  • Grassen: bies, zegge, zwenkgras, etc.
  • Peulvruchten: klaver, lupine, wikke, klaver, etc.

Hoe maak je een bloemenweide?

Bereid het terrein voor

Als u begint met een vuil oppervlak, hoeft u alleen maar het onkruid dat u niet in de wei wilt zien te harken en te verwijderen. Als u een gazon heeft, hoeft u deze niet te verwijderen! Het gras wordt de basis voor uw weiland. Gewoon verticuteren zodat er stukjes aarde verschijnen. Zaai dan alleen meerjarige bloemen. Beetje bij beetje zullen ze terrein winnen op het gras dat je nu op natuurlijke wijze laat groeien.

Uitgezonden zaaien

Bereid ongeveer 10 g / m voor2 zodat de planten niet te druk zijn.

Pak het zakje en leg de zaden in je hand en maak brede bewegingen met je arm, waarbij je de zaden loslaat zodat ze gelijkmatig verdeeld worden: dit heet broadcast zaaien. Regelmatig water geven tot opkomst, koele grond zorgt voor een goede zaadkieming.

Hoe een bloemrijke weide te onderhouden?

Als de jonge scheuten eenmaal zijn uitgekomen, is water geven niet nodig. Voeg ook geen kunstmest toe, dat zou schadelijk zijn voor uw braak. Het onderhoud bestaat uit slechts twee maaibeurten per jaar. De eerste rond juli en de tweede in oktober. Dit komt overeen met het einde van de bloei wanneer de bloemen naar zaad zijn gegaan en de laatste op de grond zijn gevallen. Neem een ​​bosmaaier en verzamel de stengels die u aan uw compost of als mulch wilt toevoegen. Dit is het enige onderhoud dat de bloemrijke weide nodig heeft in ruil voor enkele maanden prachtige landelijke bloemen.


Video: Op pad met Marieke in het Bunderbos. BinnensteBuiten (December 2021).