Dieren

Moet mijn kat worden verzorgd?


De kat is een heel schoon dier en besteedt vele uren aan het verzorgen van zichzelf. Zijn raspende, lenige tong gebruiken voor zijn hele lichaam en zijn voorpoten voor de moeilijkste plekken.

Bovendien maakt hij zijn vacht waterdicht door deze met zijn mond glad te strijken. Het geeft dus een vloeistof vrij die zich bevindt in de klieren aan de basis van zijn haren.

Echter, bruidegom regelmatig is zijn kat nuttig voor het bewaken van zijn algemene gezondheidstoestand en voor het opbouwen van een goede relatie met hem.

Hier leest u hoe en waarom de kat moet worden verzorgd.

Hoe en waarom moet u uw kat verzorgen?

De poetsen en de bad zijn twee complementaire middelen voor verzorg je kat. Ze moeten worden beoefend vanaf de jongste leeftijd van een dier. Op deze manier wordt het gebruikt om te worden behandeld voor toekomstige veterinaire zorg (identificatie, vaccinatie, sterilisatie, enz.).

Bovendien wordt er gemakkelijker een band tussen baas en kat opgebouwd, waardoor in elkaar waardevolle endorfines of plezierhormonen vrijkomen.

Kat poetsen

  • Ten eerste helpt borstelen om dood haar, resten en roos te verwijderen en de vorming van klonten of knopen te beperken. Dit komt omdat ze ongemakkelijk zijn voor de kat en parasieten kunnen bevatten.
  • Ten tweede kan de gezondheid van het haar worden beoordeeld (broos, glanzend, verspreid, enz.). De bloedsomloop wordt geactiveerd waardoor de hergroei van de vacht wordt gestimuleerd.
  • Ten slotte kan tijdens het poetsen dagelijkse verzorging worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld het schoonmaken van de oren, ogen of het knippen van de nagels.

Borstelen moet in de richting van het haar worden gedaan om dode haren te verwijderen en tegen de haren in om volume te geven.

Voor de kortharige kat geeft een handschoen met puistjes goede resultaten. Het helpt om dood haar te verwijderen tijdens het masseren van het lichaam van het dier. Dit ritueel geeft hem veel welzijn.
Voor de langharige kat zijn een ondervachthark, ontwarrende kam, Furminator-borstel en schaar meer geschikt.

De doorgang van een vochtig washandje wordt gebruikt voor de afwerking.

Een kat baden

Een kat een bad laten nemen moet uitzonderlijk blijven, omdat water het kwelt en verzwakt. De kat houdt niet van water en de shampoo tast de natuurlijke vette film van zijn huid aan.
Bij zware vervuiling, ziekten zoals artrose of de proliferatie van parasieten is het bad natuurlijk het enige alternatief. Enkele gebaren met gezond verstand moeten worden toegepast.

  • Maak eerst de handige accessoires klaar: een shampoo aangepast aan de pH van de huid van uw kat. Een kam, een borstel, een schaar, een absorberende handdoek (microvezel), een kom, twee wasbakken met 10 centimeter lauw water (een voor shampoo, de andere om af te spoelen), handschoenen om je tegen te beschermen mogelijke krassen of beten.
  • Dan is het ideaal om de wastafels en accessoires op een werkblad op jouw hoogte te plaatsen.
  • Leg de kat ten slotte met grote zorg in een van de wasbakken om hem gerust te stellen. Vul de kom met water en maak uw kat goed nat. Breng de shampoo aan op zijn vacht. Controleer terloops op parasieten, wonden of verborgen dermatitis.
  • Verplaats uw kat tot slot naar de tweede bak en spoel deze grondig om huidreacties te voorkomen.

Een natte kat is kwetsbaar omdat het koud is. Droog het grondig af en houd het een paar uur warm.

Mijn kat weigert zich te laten verzorgen, wat moet ik doen?

Het toilet is voor sommige katten een agressie. Het kan snel in drama veranderen (krassen, beten, aanval).

Overleg in dat geval met uw dierenarts of trimmer. Een lichte sedatie is mogelijk om een ​​kat te wassen, te scheren of zijn vacht te ontwarren.

Lees ook: hoe wordt het tijgersyndroom bij katten behandeld?

Slim advies

Een speciaal antiparasitair middel voor katten moet 7 dagen na het baden worden aangebracht voor een optimale effectiviteit. Maak een lijn op de rug van uw kat om de ruggengraat vrij te maken en het product te verdelen. Waarschuwing! Vanwege het permethrine dat ze bevatten, zijn ongediertebestrijdingsmiddelen voor honden giftig voor onze kattenvrienden.


L.D.


Video: HEB OF WIL JE EEN KAT? PAS OP, DIT MOET JE WETEN! (December 2021).