Tuinieren

Boerenwormkruid in de tuin: voordelen en gebruik


Vloeibare mest, maceratie, infusie, afkooksel ... Boerenwormkruid in de tuin heeft vele deugden! Afweermiddel en schimmeldodend, het is niettemin een interessante bloem voor de biodiversiteit.

Lees ook:

  • Gehakte hoorn en gedroogd bloed, 2 supermeststoffen
  • 10 gebruik van koffiedik in de tuin

Een afstotende en aantrekkelijke plant

Sommige insecten rennen ervan weg, terwijl andere daar nestelen. Vliegen, slakken, carpocapses, mieren en bladluizen zijn er bang voor. Omgekeerd komen wespen, lieveheersbeestjes en zweefvliegen vrolijk foerageren. Het zou zelfs het leggen en voeden van de larven van bepaalde insecten, die grote schade aanrichten in de moestuin, zoals de coloradokever en de puistjes, beperken.

Hoe boerenwormkruid te gebruiken in de tuin en moestuin?

Boerenwormkruid mest:

Om een ​​gefermenteerd boerenwormkruid extract te bereiden, moet je beginnen met het plukken! Je hebt een kilo verse plant of 100 g droge plant nodig voor 10 liter water. Om te voorkomen dat u hoeft te filteren, plaatst u de stelen, bloemen en bladeren in een doek of een fijnmazig zakje. Doe het in de bak met de 10L regenwater. Roer dagelijks met een stok. Zodra de bereiding tijdens het mixen niet meer borrelt, is deze klaar. Giet vervolgens uw vloeibare mest in flessen en bewaar ze buiten het licht. Wees voorzichtig, vloeibare mest is een concentraat, overweeg om het te verdunnen tot 5% of 10% om te sproeien. Deze oplossing is preventief gebruikt om ongedierte uit de tuin te houden en roest en schimmelvorming te voorkomen.

Tansy-infusie:

Kook een liter regenwater en vang 300 g boerenwormkruid (de hele plant) op dat je in kleine stukjes hakt. Plaats het boerenwormkruid in een (niet-metalen) bakje bedekt met kokend water. Dek af en laat een dag trekken. Filter uw infusie door het te bottelen voordat u het verdund op 10% gebruikt. Gebruik het ter preventie tegen mieren, motten, vliegen en hoplocampus.

Bij bloemmaceratie:

Je hebt 30 g gedroogde bloemen nodig, wat een oogst oplevert van ongeveer 300 g verse bloemen. Hak ze fijn en laat ze weken in een liter regenwater. Laat drie dagen in de zon macereren alvorens te filteren en bottelen. Gebruik dit onverdunde preparaat voor preventieve roest- en schimmelbestrijding.

De voordelen voor mens en dier

  • Infusie tegen pijnlijke menstruatie, om de spijsvertering te vergemakkelijken en ontwormingsmiddel voor dieren
  • Kompres om kneuzingen te verlichten
  • Mot afstotend
  • Etherische olie met ontstekingsremmende, antihistaminische en antioxiderende eigenschappen

Let op: respecteer de aangegeven doseringen voor elk gebruik, want boerenwormkruid bevat thujon, een giftige stof. Als het in kleine doses wordt gebruikt, biedt het zijn voordelen. In grote hoeveelheden of te vaak wordt het giftig en zelfs mislukt. Daarom te vermijden voor zwangere vrouwen!

Cultiveer boerenwormkruid

Met al deze deugden is het in de mode om boerenwormkruid bij de hand te hebben, toch? Bovendien zullen bestuivende insecten genieten van de naar kamfer geurende bloemen. Makkelijk te kweken, het groeit in elk type doorlatende grond, zelfs arme of kalksteen. Deze vaste plant geeft echter de voorkeur aan koele bodems en is bang voor zure bodems. Zet hem liever in de zon of halfschaduw, in een pot of in de volle grond.

Het planten vindt plaats in de lente of herfst, met een tussenruimte van 50 cm tussen beide. Denk er in potten aan om de bodem van de bak goed af te tappen met kleiballen. In de grond alleen water geven bij aanplant of bij langdurige droogte.

Wanneer boerenwormkruid oogsten?

De bladeren worden in mei-juni geoogst door hele stengels af te snijden die met loof zijn bekleed. Wat betreft de bloemen, de oogst vindt plaats in september. Snijd in de herfst het bosje dicht bij de grond, het zal in het voorjaar opnieuw beginnen. Je kunt hem vers gebruiken of drogen door een boeket ondersteboven op te hangen.


Video: Collectiepresentatie Hofbouwbibliotheek (December 2021).