Moestuin

Bittere kalebas: fruit voor liefhebbers van bitterheid


Bittere pompoen in het kort :

Latijnse naam : Momordica charantia
Gemeenschappelijke naam : Bittere kalebas, bittere komkommer
Familie : Cucurbits
Type : Vruchtgroente

Hoogte : 2 m
Afstand planten : 80 cm
Blootstelling : Zonnig
Grond : Rijk aan humus, los

Planten : April
Oogst : Augustus tot oktober

De bittere kalebas geeft op zijn zachtst gezegd fruit aan het silhouet origineel : een langwerpige en langwerpige vorm, aan de uiteinden verdund. Hun belangrijkste kenmerk is het wratachtige uiterlijk van de huid. Dit laatste verandert van groen naar geel als de vruchten volwassen zijn. Inheems in Azië, wordt het ook op grote schaal verbouwd in Afrika, tropisch Amerika, Réunion en West-Indië. Elders heeft het minder succes, mede door zijn uitgesproken bitterheid.

Bittere kalebas planten

Bittere kalebas is een eenjarige klimplant die de Zon, evenals een land vruchtbaar en meubilair. Als uw grond niet aan deze criteria voldoet, een paar wijzigingen verwacht de herfst voor het planten.

Grondvoorbereiding:

Om uw grond goed te rangschikken voor het planten van een bittere plant, moet u:

  • Maak een mest door mest of goed verteerde compost uit te strooien;
  • graven de grond met een vorkschep om de organische stof goed met de grond te mengen;
  • voor losmaken iets meer het substraat, je kunt er houtas in verwerken.

Plantage:

Inheems in hete landen, bittere kalebasbehoeften warmte bloeien. Dat is waarom een ​​cultuur onder een kas wordt aanbevolen als u in een regio woont met een vrij koud klimaat.

In april, regel je zaden in potten of terrine. Het substraat moet licht en vruchtbaar zijn. Een mengsel van aarde en zand is bijzonder geschikt. Bescherm uw gewassen tegen kou en vooral tegen licht.

Als de weersomstandigheden het toelaten (rond eind mei) en de planten hebben een paar bladeren, selecteer de meest krachtige en transplanteer ze in de grond, met een onderlinge afstand van minimaal 80 cm. Vergeet niet een ondersteuning (trellis) om de verhoging van bittere kalebas te vergemakkelijken.

Slimme tip : Week je zaden 24 uur voor het zaaien in water. Je vergemakkelijkt dan de kieming.

Teelt en onderhoud van bittere kalebas

Eenmaal geplant en geïnstalleerd, vereist bittere komkommer geen speciaal onderhoud of snoei. Het enige gebaar dat u regelmatig zult moeten herhalen, is water geven. Aarzel niet om op elke plant een dikke mulch te leggen om het waterverlies te beperken.

Ziekten en plagen:

Bittere kalebas kan het doelwit zijn van slakken en slakken, vooral als de bladeren nog jong zijn. Aan de ziektekant kan het worden aangetast door echte meeldauw en meeldauw, maar het is er resistent tegen.

Oogsten en conserveren

De vruchten van een bittere kalebas kunnen worden geplukt als ze rijp zijn, als ze geel zijn. Hun zoete en bloedrode pulp bevat dan veel zaden, herbruikbaar voor uw volgende aanplant. De oogst vindt plaats vanaf de maand van augustus tot oktober. De bitterheid van de vruchten is echter erg uitgesproken als ze rijp zijn, dus je kunt ze plukken terwijl ze nog groen zijn.

Oogst wanneer u het nodig heeft. De vruchten van een bittere pompoen niet goed bewaren en blijft maar een paar dagen in de koelkast.

Bittere pompoen in de keuken

Naaste verwant van komkommer, wordt bittere kalebas op dezelfde manier bereid: snijd de vruchten in de lengte doormidden en snijd ze losmaken in zout gedurende 30 minuten.
Als ze eenmaal zijn voorbereid, kun je ze ook geschild eten gekookt dat rauw. Bovendien is het, net als augurken, mogelijk vertrouwen in azijn.


Video: pompoen oogsten (December 2021).