Moestuin

Siam squash: een watermeloenachtige komkommer


Siam squash in een notendop :

Latijnse naam : Cucurbita ficifolia
Gemeenschappelijke naam : Siam squash
Familie : Cucurbitaceae
Type : Vruchtgroente

Besnoeiing : 10 tot 15 m
Afstand planten : 1,50 tot 2 m
Blootstelling : Zonnig
Grond : Vochtig en meubilair

Planten : April
Oogst : Oktober

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de siam squash komt niet uit Thailand, maar uit Mexico. Zeer gecultiveerd in Azië, verscheen het in het begin van de 19e eeuw in Europa. Deze eenjarige plant kruipend geeft vruchten die watermeloen kunnen oproepen met hun eivormige vorm en groene schil, gemarmerd met wit. Heel gemakkelijk te kweken, het is ook erg productief en zijn vruchten kunnen tot 2 jaar worden bewaard! De Siam squash verdient dan ook al uw aandacht om uw moestuin.

Siam squash plantage

Zoals met veel zogenaamde "exotische" planten, heeft de Siamese pompoen wat aandacht nodig als je wilt dat hij productief is.

Grondvoorbereiding:

Voordat u aan planten denkt, moet u ervoor zorgen dat u een zonnige plaats waar je je Siam squashplant neerzet. Als je het hebt gevonden, analyseer je de grond in je moestuin om de rijkdom aan organisch materiaal te verifiëren. Is dit laatste niet voldoende, dan moet u een mest. Om dit te doen, val voor het planten, de grond als volgt bewerken:

 1. Verspreiding goed verteerde mest of compost op het oppervlak.
 2. Als je er een hebt, kun je houtas toevoegen om de vloer lichter te maken.
 3. Draai de aarde met behulp van een vork-spade. Gebruik geen schop om schade aan regenwormen en ondergrondse dieren in het wild tot een minimum te beperken.
 4. De volgende lente, net voordat u uw planten gaat verplanten, moet u de grond opnieuw bewerken maak het los.

Zaaien en planten:

Half april zeug je Siam pompoenpitten erin emmers gevuld met een mengsel van potgrond en zand. Installeer ze vervolgens in het licht en vooral uit de kou. Als de laatste nachtvorst voorbij is (dus eind mei), kan dat transplantatie de meest groeikrachtige planten. Dan zijn er twee opties voor u beschikbaar:

 • ofwel laat je de stengels op de grond lopen zoals bij de meeste pompoen;
 • of je installeert een stevige steun (trellis of paal) zodat de plant erin kan klimmen.

Je hoeft alleen maar een water geven overvloedig om het planten af ​​te ronden en het herstel te vergemakkelijken.

Siam squash kweken en verzorgen

De teelt van Siam-pompoen is erg gemakkelijk en binnen het bereik van alle tuinmannen. De enige vereiste van deze exotische plant is om voldoende water te krijgen (vooral in geval van droogte). U moet daarom voorzichtig zijn water geven van je voeten.

Ziekten en plagen:

Vooral Siam squash resistent, het is niet het doelwit van ongedierte en parasieten en is niet erg vatbaar voor de ziekte. Het kan niettemin last hebben van enkele aanvallen van echte meeldauw:

 • Als ze ingrijpen bij lente, moet u een behandeling uitvoeren om de ontwikkeling van de vruchten niet in gevaar te brengen.
 • Als de aanval plaatsvindt aan het einde van zomer of aan het begin van herfst, is het niet nodig om in te grijpen, omdat de vruchten niet worden aangetast.

Oogst en conservering

De oogst vindt plaats aan het einde van de maand oktober, voordat de eerste nachtvorst verschijnt. Maakt u zich geen zorgen als sommige vruchten niet rijp zijn! Je kunt ze toch consumeren.

De behoud van Siam squash is uitzonderlijk. Inderdaad, als de vruchten niet beschadigd en erg rijp zijn, kunnen ze worden bewaard tot 2 jaar ! Hiervoor moet u winkel op een geventileerde, lichte en niet te koele plaats.

Siam squash in de keuken

Het witte vruchtvlees van de Siamese pompoen kan worden gekookt meerdere manieren :

 • Voor de rijp fruit, je kunt er zuurkool of gratin van maken. Het is zelfs mogelijk om een ​​jam te maken genaamd "angel hair jam", verwijzend naar de zachte en vlezige filamenten waaruit het vlees bestaat.
 • De geoogste vruchten die niet zullen zijn niet volwassen kunnen worden gegeten door ze op dezelfde manier te bereiden als courgettes.

Om u te inspireren:

 • Courgette recepten
 • Maak een zuurkool met zeevruchten
 • Gratin recepten


Video: Kolen kweken van zaaien tot oogsten (December 2021).