Moestuin

Kiwano: een pittige komkommer


Kiwano samengevat :

Latijnse naam : Cucumis metuliferus
Veelvoorkomende namen : Kiwano, metulon, Keniaanse komkommer
Familie : Cucurbits
Type : Vruchtgroente

Hoogte : 1,50 m
Afstand planten : 80 cm
Blootstelling : Zonnig
Grond : Los en rijk aan humus

Planten : Maart april
Oogst : September oktober

Vergis je er niet in! Onder zijn agressieve lucht met zijn stekels, de kiwano verbergt eigenlijk een heerlijk vlees en zeer verrassend lekker; die die van de banaan kan oproepen. Ook wel genoemd Metulon of Keniaanse komkommer, deze vruchten vertonen een gevlekte groene kleur als ze jong zijn en worden geel als ze rijp zijn.

Kiwano planten

Om goed te groeien heeft de kiwano nodig Zon. Het moet ook worden geplant in een losse aarde en rijk aan humus. Voldoet uw tuin- of moestuin niet aan deze laatste voorwaarde, dan zult u er een paar moeten uitvoeren wijzigingen de herfst voor het planten.

Grondvoorbereiding:

Om uw tuingrond voldoende te verrijken voor de teelt van kiwano, moet u veel Organische materialen in de vorm van mest of van compost goed ontbonden. Om de grond lichter en losser te maken, kun je ook opnemen houtas wat ook het voordeel heeft dat het rijk is aan potas.
Als al deze bijdragen zijn gedaan, spade de aarde met een vork en schop. Gebruik hiervoor geen schop. Onze regenwormvrienden zullen je dankbaar zijn.

Kiwano planten:

In maart april, zaai je kiwano-zaden in kleine potten of kopjes. Het voordeel van het gebruik van een kleine container in dit stadium is dat het de grond gemakkelijk opwarmt, waardoor het gemakkelijker wordt kieming zaden. Zodra uw zaailingen klaar zijn, plaatst u ze in de licht en bij warm.

Eind mei, als de zaailingen minstens drie bladeren hebben, selecteer dan de krachtigere om dit te doen transplantatie in de grond. Omdat metulon een plant is die vooral van warmte houdt, kan kweken in een kas goede resultaten opleveren.

Slimme tip : vergeet bij het planten niet een tutor of een latwerk aan de voet van je jonge planten. Ze kunnen dan op deze steunen klimmen om de zon te zoeken die nodig is voor hun groei.

Teelt en onderhoud van Kiwano

Eenmaal geïnstalleerd heeft de Keniaanse komkommer geen speciaal onderhoud nodig. Het is gewoon nodig om ervoor te zorgen dat er voldoende water is, door uit te voeren regelmatige gietbeurten.

Ziekten en plagen:

Gemakkelijk te onderhouden en resistentwordt de kiwano niet bijzonder aangetast door ongedierte of parasieten. Het kan niettemin gevoelig zijn voor echte meeldauw. Dit laatste vormt echter geen enkel risico voor de ontwikkeling van de vruchten.

Kiwano oogsten en bewaren

In einde van de zomer, wanneer de vruchten een mooie geeloranje tint krijgen, zijn ze rijp en is het tijd om oogsten. Als je geen last wilt hebben van doornen, neem dan gerust leren handschoenen mee.
Het plukken kan duren tot de herfst. Als er echter vruchten zijn die aan het einde van het seizoen nog groen zijn, kun je ze nog steeds plukken en thuis bewaren. Ze gaan dan verder met hun rijping. Eenmaal geoogst, kan de kiwano zijn lang bewaren (meer dan 6 maanden).

Kiwano in de keuken

Dat ben je liever suiker of vuil, kiwano is geschikt voor allerlei recepten. Zo kun je de metulon verwerken in sorbet, saus, smoothie, soep of cake.


Video: Zoetzure komkommersalade - video recept (December 2021).