Informatie

6 irrigatiesystemen voor de tuin - Jardiner Malin


Potplanten, bloembedden, groentetuinen, gazons ... U weet niet welk bewateringssysteem het meest geschikt is voor uw buitenruimte?

We verduidelijken het onderwerp een beetje om u te helpen dingen duidelijker te zien! Ontdek 6 bewateringssystemen voor de tuin.

Lees ook:

  • Kamerplanten water geven tijdens de vakantie
  • Vakantie, plan water geven
  • Beheer de watergift in de zomer

De traditionele gieter

Water toevoegen met een gieter duurt lang! Daarom geven we de voorkeur aan deze tool voor balkons of kleine stadstuinen.

Laat uw gieter gerust buiten staan, zodat hij vol raakt als het regent. Regenwater is nog steeds het beste water om uw planten water te geven. Zorg ervoor dat je aan de voet van de plant water geeft, en vul zelfs de schotel als het een kuipplant is. Ze zal dan het water met haar wortels drinken door capillaire werking, zoals in de grond. Laat het water daarentegen niet in de schotel stagneren, want hierdoor kunnen de wortels gaan rotten.

Handmatig water geven

U hoeft niet meer heen en weer te gaan van de kraan naar de planten, de handmatige bewatering wordt langs een tuinslang geplaatst waardoor u ermee door de tuin kunt lopen.

Sprinklers hebben vaak verschillende modi met verschillende drukgraden en sproeibreedte. U kunt uw watergift dus aanpassen wanneer u van de ene plant naar de andere overschakelt. Deze tuinbesproeiingsinstallatie vraagt ​​wat werk van uw kant, maar is toch zeer betaalbaar.

Automatische sprinklerbewatering

Sprinkler-irrigatie wordt gebruikt voor gazons of grote teeltgebieden. U kunt ervoor kiezen om begraven of oppervlakte-irrigatie te gebruiken. De ondergrondse sproeier is discreet en komt er alleen uit om zijn taak te volbrengen. Omgekeerd is de oppervlaktesproeier vaak mobiel en moet deze worden verplaatst om een ​​groot gebied te bestrijken.

Oscillerende sproeiers

Dit type sproeier straalt meerdere lange stralen uit en draait 180 °. Het is mogelijk om de lengte van de jets, hun traject en de duur van de bewatering aan te passen.

Circulaire sproeiers

Cirkelvormige modellen roteren 380 ° zonder ooit te stoppen om water te sproeien. Vervolgens kunt u de mate van rotatie, de waterdruk en de lengte van de spray aanpassen om de irrigatie aan te passen aan het oppervlak van uw tuin.

Kanonsproeiers

Deze tuinsproeiers doen hun naam eer aan en zenden met regelmatige tussenpozen waterstralen uit. Ze worden eerder gebruikt om zeer grote gebieden zoals velden water te geven.

Druppelirrigatie

Het infuus heeft het voordeel dat het nauwkeurig is. Het geeft alleen wat nodig is voor de zool en de voet. Dus geen verspild water of natte bladeren. Ideaal voor moestuinen en bloembedden, het beperkt het voorkomen van ziektes zoals meeldauw.

In tegenstelling tot sproeiwater, richt het zich alleen op de wortels van de planten en niet op het onkruid rondom! Het is georganiseerd met een hoofdslang en secundaire slangen die alle planten bereiken die moeten worden bewaterd. Op het niveau van de betreffende planten kunt u druppelaars, vernevelaars of sproeiers plaatsen. Zo krijgt elke plant op de best mogelijke manier water voor een goede ontwikkeling.

Zodra alles is geïnstalleerd, hoeft u alleen maar te programmeren frequentie en duur water geven. Sommige modellen zijn aangesloten op een regenmeter en houden de instroom van water tegen bij regen.

Water geven tijdens de vakantie

Als u geen automatisch sproeisysteem heeft, kan op vakantie gaan een reden tot bezorgdheid zijn. Geen paniek, er zijn oplossingen om dit probleem op te lossen:

  • Installeren oyas in de buurt van uw groenteplanten. Deze terracotta bakjes worden voor vertrek gevuld met water. Omdat terracotta een poreus materiaal is, zal het water afgeven als het gaat. Je kunt dan met een gerust hart twee weken vertrekken.
  • Een andere techniek die iets ambachtelijker is, is het vullen Een waterfles. Maak een paar gaatjes in de plug, draai hem om en duw hem ondergronds. Het water zal dan geleidelijk stromen, als een druppel.
  • Overweeg ook om uit te spreiden een laag mulch om bodemvocht te behouden.

Om te lezen: 10 planten die droogte verdragen


Video: Taille de fleurs u0026 rabattage de plantes - Guide jardinage printemps (December 2021).