Informatie

As in de tuin en moestuin: compost, kunstmest en gebruik


As kan erg nuttig zijn voor uw tuin en voor uw planten door een echte te worden kunstmest.

Of het nu in de winter is als de haard op volle toeren draait, in de herfst na verbrande bladeren en oud hout of in het voorjaar tijdens de "grote schoonmaak", er is altijd interesse in gebruik de as voor de tuin of moestuin.

 • Om te lezen: Antislakken en slakken

Gebruik van as in de tuin

Of het nu gaat om een ​​houtvuur of van kruidachtige planten, as heeft veel voordelen:

 • zij staan ​​toeverlichten bodems die te zwaar zijn (met veel klei);
 • hun minerale samenstelling maakt ze a goede meststof voor planten en groenten, in het bijzonder dankzij hun rijkdom aan kalium (K) en in fosfor (P);
 • ze kunnen blijken effectief tegen ongedierte zoals slakken, slakken of knaagdieren.

Welke as moet je in de tuin gebruiken?

Het antwoord is nee. Er zijn enkele regels die u moet volgen, en de eerste is om alleen de as van volkomen gezond hout. U moet daarom uitsluiten:

 • behandeld hout, inclusief pallets;
 • geschilderd hout;
 • plastic;
 • enzovoort.

Weet dat, afgezien van houtas kolenas (inclusief die van de barbecue) zijn verbieden. Ze bevatten namelijk zware metalen en zwavelresten.

Met betrekking tot de as van de verbranding van kruidachtige planten, is het heel goed mogelijk om ze te gebruiken. Hun samenstelling verschilt echter van houtas. Ze bevatten namelijk voornamelijk silica, potas, een beetje fosfor en magnesiumoxide. Dit zijn allemaal perfect geschikt voor groentegewassen.

Houtas daarentegen is rijk aan calciumzouten en daarom ideaal voor juiste zuurgraad van de bodem. Daarom zijn ze onbruikbaar voor heidegrondplanten.

Wanneer as gebruiken?

Het hangt allemaal af van hoe u het wilt gebruiken:

 • In de herfst, als je wil verlicht uw land of corrigeer de zuurgraad, verspreid een flinke hoeveelheid as op de grond en spade de laatste met een vorkheftruck. Je kunt de as aanvullen en mengen met potgrond en zand. Merk op dat het gebruik van een schop moet worden vermeden om de impact op tuinhulpmiddelen zoals regenwormen te minimaliseren.
 • Voor gebruik als kunstmest, verdient het de voorkeur om een inname net voor gewassen. De mineralen in de as worden snel verwijderd door regen en water geven (fenomeen van uitloging), voeg as toe aan de tuin of moestuin op regelmatige basis, maar niet overdreven.

Slimme tip: je hoeft de as niet direct op de grond te verspreiden. Een truc is om ze met water te mengen en vervolgens het water te filteren. Het enige dat u hoeft te doen, is uw planten of groenten water te geven terwijl u ze voedt.

Gebruik de as in je compost

Het onderwerp is discutabel, maar het is niet onmogelijk. Aan de andere kant moet je het doen met spaarzaamheid. Verdeel de as lichtjes tussen elke laag plantenafval en krab lichtjes om ervoor te zorgen dat het goed wordt opgenomen. Let echter wel op doe niet te veel. Inderdaad, met vocht kan de as maak een filmpje wat de goede beluchting van de compost zou verhinderen.

Als u ooit onzeker bent, kunt u deze praktijk het beste vermijden.

 • Lezen : Maak je compost

Gebruik de as in je tuin of moestuin

Om de as in de tuin of moestuin, je moet een paar regels volgen:

 1. Laat de as goed afkoelen voordat u ze gebruikt.
 2. Schroom niet om ze te zeven, om afval en te grote elementen te verwijderen.
 3. Zorg ervoor dat de as uit gezond hout komt. Deze regel is belangrijk, want als die er zijn giftige elementen in het hout belanden ze in de as en dus in de groenten van de moestuin.

As als een slakkenmoordenaar, hoe zit het?

Het is waar dat de as, net als de vlas mulch, blijf bij de slakken en beperk zo hun progressie.

Dit vereist het vormen van een barrière van 2 tot 3 cm hoog rond gevoelige planten.

Merk op dat een keer nat, de as verstopt en heeft meer effect op slakken. Het verdient daarom de voorkeur om deze techniek te gebruiken bij droog weer.


Video: composteren in bakken (September 2021).