Informatie

Alles wat u moet weten over winterkolen (groeien en oogsten in de winter)


Tot eind maart en sinds oktober is het tijd om winterkool te oogsten! De kans om iets meer te leren over deze bladgroente met duizend facetten.

« Bloemkool, boerenkool, Chinese kool, broccoli... Kool wordt over het algemeen ingedeeld volgens hun oogstperiode: lente, zomer, herfst of winter, leggen de deskundige auteurs van Tout le potager - Groenten en fruit het hele jaar door thuis (gepubliceerd door Marabout). De herfst- en wintercultivars, die dichtere appels hebben, zijn winterhard en kunnen langer in de grond worden gelaten ". Dit is het geval bij spruitjes, sluitkool en savooiekool met gekrulde bladeren.

Stevig en vruchtbaar land

Het zaaien gebeurt idealiter in april en mei en verplanten in juni en juli. Ze zijn dan 4 tot 5 maanden later klaar voor consumptie. "Ze kunnen in de volle zon of halfschaduw worden geplant en hebben vooral vruchtbare, vochthoudende, licht alkalische grond nodig met een pH van minstens 6,8.

De aarde moet vooral stevig zijn, want de wortels en stengels moeten soms zeer zware appels kunnen dragen. Lichte of zanderige bodems kunnen worden versterkt door het vorige seizoen compost of mest toe te voegen. "

Hoe winterkolen beschermen?

Vruchtwisseling is ook belangrijk, vooral om de zeer ernstige schimmelziekte "cabbage hernia" te voorkomen, die de bodem ernstig aantast en waarvan de genezing nog niet bekend is. Dus vermijd het planten van kool gedurende drie jaar op dezelfde plaats en geef ze voldoende ruimte omdat ze omvangrijk zijn.

Volg ook de koolmagot, piérides en asluizen om snel te kunnen handelen en uw gewassen te beschermen. Aarzel niet om eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals kragen en netten.

“Wat het onderhoud betreft, regelmatig onkruid in de buurt van de plannen en vaak water - elke dag bij droog weer, dan een of twee keer per week; heuvel de voeten om de plantengroei te vergemakkelijken en snijd alle dode buitenste bladeren af ​​”.

Na de oogst hoef je alleen maar te genieten van hun verschillende smaken in goede lokale recepten.

Claire Lelong-Lehoang

  • Om te lezen: koolsoorten en hun cultuur

Visuele credits: Choux 1: © Papava - stock.adobe.com Choux 2: © Rudolf Ullrich - stock.adobe.com Choux 3: © Giuseppe Blasioli - stock.adobe.com


Video: Knoflook planten - Een groener thuis! #66 (December 2021).