Moestuin

Chayote: een exotische groente voor in je moestuin


Chayote in het kort :

Latijnse naam : Sechium edule
Veelvoorkomende namen : Chayotte, christophine, schat
Familie : Cucurbitaceae
Type : Bladverliezende vaste plant

Hoogte : 2 tot 5 m
Afstand planten : 1 m
Blootstelling : Zonnig
Grond : rijk aan humus, los

Planten : Februari
Oogst : Eind september, oktober

De chayote is een klimmende vaste plant waarvan we alle delen kunnen consumeren en meer in het bijzonder zijn peervormige vruchten. Oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, werd het vervolgens geïntroduceerd in veel landen, zoals West-Indië, waar het wordt genoemd "christophine", Of Reunion waar het de naam draagt ​​van"huisdier". Gewend aan warme klimaten, is ze beetje rustiek. Het is echter heel goed mogelijk om het in onze streken te cultiveren door een paar regels te respecteren.

Chayote planten

Om chayote te cultiveren, moeten bepaalde voorwaarden worden gerespecteerd:

  • een zonnige blootstelling;
  • in streken met strenge winters zou dat mogelijk moeten zijn beschermd tegen de kou;
  • de aarde moet zijn humus (rijk aan organische stof) en verwerkt in diepte.

U zult begrijpen, of het nu in een moestuin of in uw tuin is, u zult enkele voorbereidingen moeten treffen voordat u erover nadenkt om een ​​voet christophine te planten.

Grondvoorbereiding:

Om ervoor te zorgen dat uw grond voldoende vruchtbaar is en voldoende humus bevat, moet u een amendement. Om dit te doen, moet u:

  1. Plaats mest of goed verteerde compost op het oppervlak de herfst voor het planten. Je kunt ook as toevoegen als je die hebt.
  2. Draai de aarde met een vork en een schep diep om, om alle elementen met elkaar te mengen. Het is beter om geen schop te gebruiken, om de ondergrondse fauna, vooral regenwormen, zo min mogelijk te verstoren.
  3. De volgende lente, net voor het verplanten, moet u de grond lichtjes bewerken.

Plantage:

De eerste fase van het planten moet worden uitgevoerd februari. Het bestaat uit het brengen van een grote pot gevuld met potgrond en installeer een hele vrucht horizontaal. Het moet meer dan tweederde van zijn hoogte worden begraven. Zet de pot dan in een lichte ruimte en vooral uit de buurt van kou en vorst.

De christophine in de grond:

Als je een krachtige plant hebt verkregen, kan dat transplantatie in de grond vanaf de maand mei (bij voorkeur na de Ice Saints). Vorst is dan niet meer te vrezen.

Overweeg om, zodra de voet opnieuw is geplant, een latwerk hoog en sterk genoeg om de massa bladeren en fruit te ondersteunen.

Chayote in een pot:

De groeiomstandigheden van chayote zijn een contra-indicatie voor een containerplantage. Als u echter een veranda of een beschutte beschutting tegen de kou (zoals een kas), het is mogelijk om dit te doen. U moet echter een voldoende pot of bak hebben omvangrijk om wortels en gebladerte te ondersteunen.

Cultuur en onderhoud

Chayote heeft niet veel onderhoud nodig. Gevoelig voor droogte, moet het echter wel zijn regelmatig en overvloedig water gegeven.

Het is niet nodig om de christophine te snoeien. Om het gebladerte echter aan het begin van de groei te verdichten, kunt u een knijpen (één snede) op jonge planten van meer dan 3 of 4 bladeren.

Slimme tip : breng een dikke mulch aan aan de voet van je chayote. Het heeft het dubbele voordeel dat het waterverlies door verdamping in de zomer wordt beperkt en de bodem in de winter tegen vorst wordt beschermd.

Ziekten en plagen:

De christophine is een fabriek resistent. Het lijkt niet vatbaar voor ziekten en ongedierte of parasieten lijken het niet aan te vallen.

Oogst en conservering van christophine

Chayote-vruchten verschijnen laat (september). De oogst wordt daarom uitgevoerd in oktober zelfs november als de weersomstandigheden het toelaten.

Eenmaal geplukt, de fruit is lang houdbaar. Bewaard op een koele plaats, kunnen ze enkele maanden na de oogst worden gegeten.

Chayote in de keuken

Net als knol-Oost-Indische kers zijn alle delen van christophine eetbaar:

  • de jonge lente scheuten worden gegeten als asperges;
  • de juveniele bladeren kan worden gekookt als groenten (een beetje zoals spinazie);
  • de fruit worden zowel rauw (in salades) als gekookt (gewoon, gegratineerd, gevuld, etc.) gegeten;
  • de knollen, ondertussen worden bereid als aardappelen.


Video: Wanneer plant of zaai ik welke groenten in de moestuin? (December 2021).