Moestuin

Crosne uit Japan: een oeroude groente met een lekkere smaak


Crosne uit Japan in een notendop :

Latijnse naam : Stachys affinis tuberosa
Gemeenschappelijke naam : Crosne uit Japan
Familie : Labies (lamiaceae)
Type : Knolgewas

Hoogte : 30 tot 40 cm
Afstand planten : Elke 30 cm
Blootstelling : Zonnig
Grond : Alle soorten, maar liefst licht

Planten : April
Oogst : November tot februari

Gemakkelijk te herkennen aan zijn wortelstokken het formulier langwerpig en gedeukt, de japan crosne is een knolgewas Makkelijk te onderhouden en waarvan de teelt erg lijkt op die van de aardappel. Deze oude groente, lang vergeten, komt steeds meer terug in onze schappen.

Japanse Crosne-plantage

Zelfs als hij het leuk vindt alle soorten grond, kun je de Japanse crosne het beste in een lichte grond (zanderig, siltig), om de oogst te vergemakkelijken. Als de grond in uw moestuin te zwaar is (vaak kleiachtig), dan kan datwijzigen door zand, potgrond en zelfs de as van uw haard op te nemen.

Het planten moet plaatsvinden in april. Kijk uit voor onkruid om u te helpen de beste tijd te bepalen. Voor plant de Japanse crosneis het voldoende om 2 tot 3 knollen ongeveer tien centimeter diep te begraven. Plaats elke voet 30 cm uit elkaar en als je meerdere rijen wilt laten groeien, moeten de rijen 50 cm uit elkaar staan.

  • Mogelijk bent u geïnteresseerd in: Het type grond in uw tuin identificeren

Cultuur en onderhoud

De teelt van de Japanse crosne lijkt erg op die van de aardappel. Het enige dat nodig is, iswater in geval van ernstige droogte en boter voeten in september zorg ervoor dat u de knollen op het oppervlak niet beschadigt.

Slimme tip : Om bodemvocht te behouden (en onkruid te beperken), moet u een mulch op de grond aanbrengen als de planten enkele centimeters zijn gegroeid.

Ziekten en plagen:

Een van de vele voordelen van de Japanse crosne is dat hij niet het doelwit is van ongedierte of ongedierte, behalve misschien naaktslakken en slakken die jonge scheuten kunnen aanvallen. Bovendien is het niet vatbaar voor ziekten.

Oogsten en conserveren

U kunt beginnen oogst de Japanse crosne vanaf November en tot de maand van februari. Knollen wel houd niet goed eenmaal van de grond. Daarom is het het beste om je terug te trekken als en wanneer je het nodig hebt. Mocht u echter overschotten hebben, dan kan dat houden een paar dagen door ze in lagen in te delen turf licht vochtig en koel (bijvoorbeeld in een kelder).

Omdat de oogst gedeeltelijk in de winter plaatsvindt, is het een kunstje om te doen hakselhout uw gewas met een dikke laag afgestorven blad of stro (ongeveer 20 cm). Op deze manier, de aarde zal niet bevriezen in geval van erg koud en u zult de knollen gemakkelijker kunnen verwijderen.

Slimme tip : Zet in februari, in afwachting van de volgende teelt, enkele knollen in vochtig zand opzij en bewaar ze vorstvrij tot je ze kunt verplanten.

Japanse crosne in de keuken

Zoals artisjok van Jeruzalem, japan crosne smaakt vergelijkbaar met artisjok of schorseneren. Heel gekookt of gepureerd, het begeleidt idealiter vlees en Vissen.

Visueel lijkt het een beetje op de Peruaanse Oca


Lees ook :

  • De terugkeer van vergeten groenten
  • Onze lakens op oude groenten


Video: Hoe maak je druivensap? Koken met opa Kees (December 2021).