Moestuin

Tomatillo: een physalis die op tomaten lijkt


Tomatillo samengevat :

Latijnse naam : Physalis ixocarpa, Physalis philadelphica
Gemeenschappelijke naam : Tomatillo
Familie : Solanaceae
Type : Jaarlijks

Hoogte : 1 m tot 1,50 m
Afstand planten : 80 cm tot 1 m
Blootstelling : Zonnig
Grond : Lichtgewicht, humusachtig en goed doorlatend

Planten : Maart april -Oogst : Augustus tot oktober

De tomatillo is een physalis veel minder bekend dan zijn neef de physalis uit Peru. Inheems in Midden-Amerika, doen de vruchten snel denken aan die van tomaten, maar hun kleur is wanneer ze rijp zijn geel of paars, afhankelijk van de variëteit. Als je wat wilt meenemenoriginaliteit in je groentetuin en op je bord, deze jaartal is voor jou gemaakt.

Tomatillo planten

Grondvoorbereiding:

Als uw land dat is erg kleiachtig (we spreken dan van zware grond), deze zal eerst lichter en losser gemaakt moeten worden alvorens te overwegen de tomatillo te planten.
In de herfst, doe een amendement tijdens het brengen zand en potgrond op uw bodem. Weet dat als u een open haard heeft, u de as kunt verzamelen en in uw moestuin kunt verspreiden. De volgende bewerking moet worden uitgevoerd ongeacht de aard van de bodem: draai om en maak los de aarde in de diepte dankzij a vork-schop. Het is liever niet aan te raden om de schop te gebruiken als je onze vrienden de regenwormen niet wilt schaden.

In de lente, net voordat u uw tomatillo-planten plant, draai de aarde weer om, Maar in de buurt deze keer.

Tomatillo planten:

Zoals veel planten in de moestuin, moet u eerst een zaaien. Dit laatste moet gebeuren in maart april :

  • zeug de zaden in een mengsel van potgrond en zand;
  • installeer je cultuur in de zon en beschermd tegen de kou;
  • als de zaailingen minstens twee bladeren hebben, transplanteer ze in emmers en blijf ze tegen de kou bewaren;
  • rond half mei, wanneer de vorst niet langer te vrezen is, transplanteer de planten in de grond, met een onderlinge afstand van minimaal 80 cm.

Slimme tip : zoals tomaten, denk erover na tutor uw tomatillo-planten om te voorkomen dat de takken breken onder het gewicht van de vrucht.

Cultuur en onderhoud

Snoeien is niet nodig tomatillo. Zijn interview beperkt zich uiteindelijk tot water voeten regelmatig zonder ze te verdrinken (vooral als uw grond de neiging heeft om water vast te houden).

Ziekten en plagen:

Met de opkomst van biologische landbouw en de beperking van pesticiden, is een aanzienlijk voordeel van tomatillo een zeer lage gevoeligheid voor ziekten en plagen.

Tomatillo oogsten en bewaren

Afhankelijk van het tijdstip van planten kunnen de eerste vruchten verschijnen juli- en de oogst gaat door tot de maand Oktober november als er rijp verschijnt.

Eenmaal geplukt, de vruchten houden 1 à 2 weken zolang ze zijn afgedekt en droog opgeslagen.

Tomatillo in de keuken

De vruchten van de tomatillo worden gegeten gekookt en ze hebben weinig rauwe smaakwaarde. Ze passen perfect bij Mexicaanse recepten zoals salsa verde en, in aardappelpurree, ze laten ook toe om te pittige gerechten te verminderen.


Video: Pruning Tomatoes u0026 Tomatillos PART 1. Propagating. Easy u0026 Simple (December 2021).