Tuinieren

Pioenroos, advies over aanplant


De schoonheid van juni, de pioenroos gaat in de herfst de grond in. "Als je het goed doet, zul je er nog jaren van genieten", zegt auteur Jane Eastoe.

De pioen is onderverdeeld in drie hoofdfamilies: struikachtig, de kruidachtig en de hybriden zeg Itoh (die het beste van de eerste twee samenbrengt, robuuste stelen, overvloedig en lang bloeiend, breed scala aan vormen en kleuren). Er zijn duizenden soorten. Ze bloeien slechts 2 tot 3 weken, van het midden van de lente tot de vroege zomer. "Kies 2 of 3 complementaire variëteiten om dit plezier te laten duren", adviseert Jane Eastoe, co-auteur met Georgianna Lane van het boek "Peonies, an geïllustreerde geschiedenis van de mooiste exemplaren" (uitgegeven door Glénat).

  • Om te lezen: alles wat u moet weten over pioenrozen

Goede locatie voor het planten van pioenrozen

Pioenen hebben absoluut behoefte aan winterkou: “4 ° C gedurende minimaal 6 weken. In koudere klimaten, mulchen hun wortels, dan verwijder je die isolerende laag in het voorjaar om valse meeldauw te voorkomen ”.

De kruidachtige pioenen waardeer volle zon of lichte schaduw. Hybriden houden van de volle zon, maar kunnen genoegen nemen met lichte schaduw en minder bloemen produceren. Pioenrozen struikachtig, passen ze zich aan alle plaatsen aan, zolang ze maar beschermd zijn tegen de wind.

Bodem om de pioen te verwelkomen

De "koolroos" houdt van neutrale of licht basische bodems: test de pH van uw tuin ... "Een potmix gebonden aan 10 tot 25% klei is de perfecte mix, die een grote vruchtbaarheid biedt in combinatie met een goede drainage.

Graaf op de gekozen locatie enkele weken van tevoren een diep en breed gat (30/60 cm) en laat 90 cm tussen meerdere bloemen staan.

"Voeg een langzame meststof toe, gevolgd door een goede laag grond uit de tuin."

Het professionele gebaar

In de herfst, plant hetkruidachtig en de hybride "door zijn ogen niet meer dan 5 cm onder het grondoppervlak te plaatsen; en struik door het transplantaatpunt op -8 cm te begraven.

Geef ze zonder overmaat water en laat dan Moeder Natuur het overnemen ”.

Het equivalent van twee keer per week water geven is voldoende. In het tweede jaar bieden ze hun eerste bloemen aan. Kweken uit zaden is delicater.

Plaats ze in de herfst in voorbereide gaten van 4 tot 10 cm en bedek ze met 4 cm aarde.

"Houd tot de eerste vorst een constante luchtvochtigheid aan en dek af met een strooisel schors of stro - om in het voorjaar te verwijderen. Jonge planten houden van schaduw. "

Pioen in een pot planten

“Sommige vormen van jonge bomen en hybride pioenen kunnen enkele jaren in een grote pot groeien. Maar uiteindelijk zullen ze in de volle grond geplant moeten worden ”.

Wees voorzichtig met water geven, dat zou voldoende maar niet overdreven moeten zijn. Maak ze bij twijfel een beetje dorstig.

En bescherm de pot in de winter of begraaf hem in de herfst in de grond.

Peony is een makkelijke plant

De pioenrozen gemakkelijk het gebrek aan zorg en water verdragen. Aan de andere kant installeer je paaltjes in de kruidachtige planten om hun grote bloemen te ondersteunen.

In de herfst is het ook een tijd om gevallen bladeren te verzamelen en te verbranden en de planten te verdelen. Verwijder in de winter stengels en afgestorven bladeren. Het snoeien van dood heesterhout gebeurt in de late winter of het vroege voorjaar.

  • Om te lezen: alles wat u moet weten over pioenrozen

Geef hem in het voorjaar voedingsstoffen, bij voorkeur een meststof van beenderas of meststof voor rozen of een universele meststof voor kruidachtige planten. Je mag ze dus al meer dan 50 jaar bewonderen!

Claire Lelong-Lehoang

Lees ook: voordelen en deugden van pioenroos


Visuele credits: Pioenrozen 1: © Georgianna Lane Peonies 2: © Annavalerievna1 - stock.adobe.com Pioenen 3: © Nik Merkulov - stock.adobe.com


Video: Pioenrozen. Beleef de Teelt. #08 (December 2021).