Fruitbomen

De pruimenboom, we planten hem niet "voor pruimen"


Quetsche, mirabellen, koningin claude, sleedoorn ... Om deze soorten rechtstreeks aan de boom te proeven, plant u pruimenbomen in uw tuin.

In augustus en september verrukken pruimen ons: rijpe koninginnen, pruimen en sleepruimen voor jam… Er zijn ook Japanse pruimen, kersenpruimen en zelfs hybride pruimen en abrikozen. "De pruimenboom is de dominante soort in de categorie steenfruit", leggen tuinbouwers Élisabeth en Jérôme Jullien uit. De pruim is met 75.000 ton per jaar het derde meest geteelde fruit in Frankrijk in termen van oppervlakte ”.

Lees ook:

  • hoe pruimenbomen goed te laten groeien
  • gezondheidsvoordelen en deugden van pruim
  • al onze recepten op basis van pruimen

Een gemakkelijke fruitboom

"Pruimenbomen zijn niet moeilijk te kweken", schrijven de auteurs van Tout le potager. De enige vereiste: geduld… Soms moet je 18 maanden wachten om alleen een kern te zien ontkiemen ”. Dan verschijnen de pruimen na ongeveer 5 jaar. Hoe doe je ? “Laat een verse steen 48 uur weken en zaai hem dan in een emmer vochtige potgrond. Gebruik de koelkast om de kiemrust in de zomer te doorbreken of laat hem in de winter 3 maanden buiten staan, zegt Holly Farrel, tuinman van de Royal Horticultural Society. In het voorjaar op een warme en zonnige plaats zetten. Als de pit is ontkiemd, verpot je de jonge boom en plant je deze idealiter in de herfst, op een beschutte en zonnige plek, met een paal. Kies voor getrainde bomen een muur op het westen of zuiden ".

Pruim: een rudimentair onderhoud

Geef de hele zomer regelmatig water en plaats een beschermnet tegen hebzuchtige vogels. Bescherm ze in de winter tegen vorst met een sluier, bemest ze in februari en mulchen in maart. Een heel lichte maat is voldoende, maar niet in de winter! Eerder in het vroege voorjaar.

Lees ook: hoe pruimenbomen te laten groeien

Zelfs in kleine tuinen een pruimenboom!

"Pruimen zijn er in overvloed als je meerdere bomen in de buurt plant", voegt Benoît Priel, co-auteur van Cultivate son jardin, toe. Omdat pruimenbomen weinig ruimte innemen, is het mogelijk om in een niet al te grote tuin een klein bosje aan te planten ”. Voor heel kleine tuinen zijn er nu zelfvruchtbare soorten pruimenbomen die vrucht dragen dankzij hun eigen stuifmeel: ideaal voor het planten van slechts één boom. Evenzo is de mirabellier een soort die weinig ruimte inneemt, waardoor hij geschikt is voor tuinen. Wat betreft zuilvormige pruimenbomen, ze kunnen zelfs in containers worden gekweekt.

Lezen :

  • Plant je kernen! door Holly Farrel, uitgegeven door Larousse.
  • Cultivate son jardin, uitgegeven door Prat.
  • Fruitbomen kweken en verzorgen, door Elisabeth & Jérôme Jullien, uitgegeven door Eyrolles.
  • Alle groentetuinen - groenten en fruit het hele jaar door in huis, uitgegeven door Marabout.

Claire Lelong-Lehoang

Visuele credits: Prunier: © Cokinaci Fotolia Prunier 1 en 2: © iBulb

Lees ook: hoe de pruimenboom goed te kweken
Recept : de heerlijke pruimenjam


Video: Zoeken naar evenwicht in pruimenboom (December 2021).