Aromaten

Kweek aromaten


Makkelijk te kweken en koken, aromaten zijn overal te vinden, zowel in de moestuin als in bloembedden of bloembakken.

Zoom in op een aantal essentiële zaken, zoals dille, basilicum, peterselie of zelfs bieslook en koriander.

  • De top 6 aromatische planten

Dille

Wij vinden het lekker met zuurkool en zalm! Dedille heeft goed doorlatende grond en zon nodig. Het reproduceert door zaad.

De basiliek

Zaai de zaden van basilicum onder beschutting in februari-maart, half mei in de grond uitplanten. Basilicum houdt van vruchtbare en lichte grond, zon en warmte. Snoei het uiteinde zodat het vertakt en niet bloeit. Bewaar de bladeren in olijfolie voor winterplezier.

Bieslook

Zijn jonge uiensmaak is onweerstaanbaar! De bieslook gedijt op vruchtbare, koele en doorlatende bodems. Het reproduceert door zaad en deling van bosjes.

Koriander

De koriander geeft een oriëntaals tintje aan groente-, vlees- en salades. Zaai het direct in de volle grond. Geef het in de zomer water en bescherm het tegen de zon om zaadvorming te voorkomen.

Dragon

Heerlijk bij gegrild vlees en vis, dedragon gedijt in humus en zure grond. Het reproduceert door zaad of deling van bosjes. Snoei de voeten in de herfst terug.

Peterselie

Rauw of gekookt, het is een must in de keuken. Even comfortabel in de zon als in halfschaduw, de peterselie houdt van gedraineerde en vruchtbare bodems.

Tijm

De tijm waardeert gedraineerde bodems en de zon. Kweek twee tot drie planten voor elke vier mensen. Het reproduceert door zaad of zomerstekken. Klap het in de winter naar beneden.

Munt

De munt is de enige aromatische met citroenmelisse en kervel wie halfschaduw op prijs stelt, iedereen heeft zon nodig! Wees voorzichtig, het kan erg invasief worden, als je niet veel ruimte in de tuin hebt, is het beter om het in een pot te laten groeien. Het reproduceert door deling van bosjes.

Rozemarijn

Ideaal voor het kruiden van gegrild vlees, marinades en tomatensauzen, de rozemarijn heeft zon nodig en houdt van droge grond. Het reproduceert door zomerstekken en zaailingen.

Salie

Zeer nuttig in sauzen en kruidenthee, salie ondersteunt kalksteenbodems. Het reproduceert door zaad en laagjes en vouwt aan het einde van de winter neer.

Visuele credits: © Botanic / Arnaud Childeric


Video: Elektrophile aromatische Substitution (December 2021).