Tuinieren

Fruitbomen om voor te zorgen

Fruitbomen om voor te zorgen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

In de herfst en winter worden verschillende behandelingen gebruikt om parasieten en schimmels uit fruitbomen te verwijderen, om de kans op ziektes in het voorjaar te beperken.

Fruitbomen om voor te zorgen

Perzikbomen, kersenbomen, appelbomen ... Deze bomen die in de tuin zo gewaardeerd worden vanwege hun mooie silhouet en hun fruitproductie zijn kwetsbaar! Insecten, parasieten en schimmels kunnen een goede oogst verpesten.

Om het risico op aanslagen te beperken, zijn verschillende zaken nodig. Verzamel in de herfst de dode bladeren onder de bomen: ze zullen nuttig zijn in de compost of in de vorm van mulch in de moestuin.

Laat vallen en verzamel de laatste gemummificeerde vruchten, mogelijke nesten voor bacteriën. Snijd dode takken weg en borstel vervolgens uw boomstammen met een ijzeren borstel om mos, dode schors en korstmossen te verwijderen die ongedierte aantrekken.

Als de boom snijwonden heeft, breng dan een genezend middel van het Noorse teertype aan.

Herfst- en winterbehandelingen

Verschillende behandelingen kunnen parasitaire larven en schimmels vernietigen die zich onder de schors nestelen en wachten om in de lente wakker te worden.

De bekendste is Bordeaux-mengsel, een mengsel van kopersulfaat en kalk dat helpt bij het bestrijden van schimmelziekten: korst, blaar, meeldauw, bacteriële kanker ... Spray het over de hele boom, van boven naar beneden, herfst, na bladval, dan in februari, voordat de knop barstte.

Een andere bewezen optie is whitewash, dat boomstammen wit kleurt. Wordt midden in de winter om de twee jaar met een borstel aangebracht en doodt parasieten en schimmels. Je vindt het als kant-en-klaar mengsel op de markt onder de naam boomwit.

Pas op bij het aanbrengen: deze behandelingen zijn bijtend, een goede bescherming is essentieel. Bedek uw lichaam en gezicht volledig. Ook de keuze van de dag van behandeling is belangrijk. Verbied de dagen van vorst, wind en grote hitte. Bekijk ook de weersvoorspelling voor de volgende dagen: als het regent, worden de bomen weggespoeld en is de behandeling zinloos.

Laure Hamann

Fotocredits: de plant van de maand


Video: De kersen boomgaard (Juni- 2022).