Fruitbomen

De vijgenboom, genereus van noord naar zuid


Het is niet voorbehouden aan mediterrane tuinen: variëteiten die niet erg voorzichtig zijn, laten het toe om zijn zoete vruchten zelfs ten noorden van de Loire te oogsten.

Als je ze leuk vindt vijgen, aarzel dan niet om een ​​vijgenboom te planten. Door het grote aantal huidige rassen kan het worden geteeld alle regio's, mits je hem goed kiest en goed plaatst.

Naast bomen die een heet naseizoen nodig hebben, aangepast aan het zuiden, zijn er ook vijgenbomen die een kouder klimaat verdragen, zoals "Bordeaux", die een vroege oogst geeft, maar ook "Longue d'Août" of "Négronne", die twee keer fruit produceert, in juli en eind augustus.

Al deze soorten zijn zelfvruchtbaar.

Installeer je vijgenboom goed

Niet veeleisend, de vijgenboom is een boom met een lange levensduur, het kan tot 300 jaar leven !

Om te gedijen heeft hij nodig veel zon en een vruchtbare, goed doorlatende grond (het ondersteunt zure of licht kalkhoudende aarde). Installeer het in koude streken in de buurt van een op het zuiden (of zuidwesten) gerichte muur, beschut tegen koude wind. Het is een boom die geïsoleerd goed groeit, geef hem veel leefruimte.

Het planten vindt plaats in maart-april. In milde klimaten kan het ook in de herfst worden gedaan. Geef het de eerste zomer water en mulch. In de volgende zomers zou het op eigen kracht tegen de droogte moeten kunnen.

De zorg wordt verminderd: geef het in het voorjaar gewoon een meststof die rijk is aan kalium. Maat is niet nodig, maar als je je eraan houdt, doe het dan in het vroege voorjaar.

Vijgenboom ook in pot

Kleine soorten vijgenbomen kunnen in containers worden gekweekt, een goed idee als u weinig ruimte in de tuin heeft. "Dalmatia", "Brunswick" en "Dorée" behoren tot de soorten met een verminderde ontwikkeling die in de zomer twee oogsten opleveren.

Zet je vijgenboom in een grote bak gevuld met een mengsel van vruchtbare grond op een goed doorlatende laag.

Geef regelmatig water en breng het in de winter naar een vorstvrije ruimte als de temperatuur onder de 5 ° C komt. Verpot elke drie jaar.

Voeg een ... toe Olivier of een oleander in een pot, een plantenbak van tijm en van rozemarijn, een voet van lavendel… En u heeft de hele Middellandse Zee op uw balkon!

Laure Hamann

Visueel krediet: de plant van de maand


Lees ook:

  • Teelt en onderhoud van de vijgenboom
  • Alles over de ficus carica
  • Alle vijgenrecepten


Video: Straat Consulaat strijdt voor opvangplaatsen tijdens Wereld Daklozendag (December 2021).