Informatie

Een plantkalender per regio om uw moestuin te optimaliseren


Voor degenen die absoluut topgroenteteelt willen, is een plantschema essentieel.

En daarvoor moet bekend zijn dat niet alle regio's in hetzelfde schuitje zijn ondergebracht. Het klimaat is namelijk niet overal in Frankrijk hetzelfde en het heeft direct invloed op de productie van je groenten.

Kleine tips voor een plantkalender regio voor regio.

Oceanisch klimaat

Het betreft zowel de westkust van het Kanaal als de gehele Bretonse kust en de Atlantische kust.

De winters zijn gematigd tot mild en de zomers zijn koel tot heet. Dit bijzonder gunstige klimaat zorgt voor een zeer lange teeltperiode die al heel vroeg in het jaar begint.

U kunt bijvoorbeeld beginnen met zaaien wortels, van de sla (onder beschutting), uien, prei en radijs de laatste week van februari (d.w.z. tussen 20 en 1 februarieh Maart). U kunt uw aardappelen einde van maart, uw bonen einde van april en jouw tomaten, courgettes en komkommers mei begint!

Bij het planten van aardappelen zeggen we graag dat het gaar is als de lila staat in bloei!

Semi-oceanisch klimaat

Ruim de helft van Frankrijk heeft last van dit klimaat: van Pau tot Brussel, uiteraard exclusief het Centraal Massief. Kortom, de hele westelijke helft van Frankrijk die niet wordt beïnvloed door het zeeklimaat, wordt als semi-oceanisch beschouwd. De winters zijn koel tot zeer koel en de zomers heet tot koel.

In deze regio's is uw wortels, sla , uienprei enradijs kan overal worden gezaaid maart, vroeg of laat, afhankelijk van de regio.

Deaardappelen zal in plaats daarvan worden geplant einde van april Bij mei begint behalve in Aquitaine en Poitou Charente waar ze kunnen zijn gezaaid vanaf begin april.

Eindelijk zomergroenten (tomaten, bonen , courgettes en komkommers) vanaf midden mei, behalve nogmaals in Aquitaine en Poitou Charente waar tuinders begin mei kunnen beginnen.

Semi-continentaal klimaat

Champagne Ardenne, Lorraine, Bourgondië, Limousin en een groot deel van de regio Rhône Alpes worden beïnvloed door dit klimaat. Kortom, als u niet in de bergen woont en in gebieden die worden beïnvloed door oceanische tot semi-oceanische klimaten, bevindt u zich in semi-continentaal klimaat.

Je winters zijn erg koel, zelfs koud, en je zomers zijn heet.

Daarom is uw plantperiode erg kort: ongeveer eind maart, voor de gelukkigen, half juni. In dezelfde volgorde als voorheen: wintergroenten altijd eerst en zomergroenten als laatste… geen wonder dus.

Mediterraans klimaat

Zoals de naam doet vermoeden, betreft dit klimaat de departementen aan de Middellandse Zee. De winters zijn mild, de zomers heet en droog.

De teeltperiode is daar zeer uitgebreid. Vanaf 10 februari kunt u beginnen met uw wintergroenten en vanaf half april met uw zomergroenten ... Kortom, moestuinparadijs!

Bergklimaat

Hier is het precies het tegenovergestelde: tuinders die in bergachtige streken wonen, hebben het nogal slecht. Al boven de 1500 meter hoogte zal het moeilijk zijn om buiten de zomerperiode een groentetuin aan te leggen.

De winters zijn erg koud, de zomers koel. Het is duidelijk dat het in de grond moeilijk zal zijn om een ​​goede moestuin te onderhouden. Aan de andere kant is dit in een kas denkbaar.


Video: Inis moestuin #25 tomatenzaden oogsten en bewaren voor volgend jaar (November 2021).