Tuinieren

Een theeplant in mijn tuin


In je urban pocket moestuin heb je al gecultiveerd Cherry-tomaten, radijs, aardbeien, aromaten, een avocado boom ? Volgende: de theeplant!

Samengevat, wat u moet weten:

Naam : Camellia Sinensis
Familie : Theacées
Type: Bloeiende struik

Hoogte
: 1 tot 3 m
Blootstelling : Zon en halfschaduw
Grond: Vrij licht en goed gedraineerd

Bloeiend : November tot maart -Gebladerte : Aanhoudend

De Camellia Sinensis, of theeplant, is een neef van de bekendste camelia van decoratieve Japan. Origineel en eetbaar, de theeboom groeit zowel in de grond - als een geïsoleerd element of in lage heggen en ... in potten.

Door zijn kleine formaat (1,50 m tot 4 m hoog) is het een struik die ideaal is voor stadstuinen.

Thee planten

Het planten van de theeplant kan vrijwel het hele jaar door worden gedaan, met uitzondering van periodes van vorst in de winter en hoge hitte in de zomer.

Beschut tegen de wind, de theeplant

Tussen april en juni is het de juiste tijd om hem te planten, maar planten kan ook in september / oktober. Kies een plaats beschut tegen de wind, in de schaduw of halfschaduw.

In zijn natuurlijke omgeving, in China, groeit hij op grote hoogte, in een koele en stabiele atmosfeer. In Frankrijk zal het daarom een ​​gematigd en zeeklimaat waarderen en zal het zich bijzonder goed ontwikkelen aan de Atlantische kust, waar het mild en vochtig is.

De theeplant koudebestendig tot -5 / -7 ° C maar overwinteren liever in een kas of veranda om de bladeren, die niet bestand zijn tegen sneeuw of extreme kou, zo goed mogelijk te beschermen.

Ingemaakte theeplant:

Als het in een pot staat, haal het dan van mei tot oktober, altijd in de schaduw en uit de wind.

De theeplant waardeert een luchtige, goed doorlatende, koele grond en bovenal een zure pH omdat het een heideaarde plant is. Geef het een mulch met pijnboomschors en geef water zodra het grondoppervlak droog is (met regenwater omdat het bang is voor kalkaanslag). Aarzel niet om de bladeren te vernevelen bij een hittegolf.

  • Profiteer ten slotte van de zomer om uw Camelia Sinensis te vermenigvuldigen met stekken. Hierdoor kunt u uw oogst vergroten of deze delen met uw dierbaren!

Bloei en plukken van de theeplant

Het is heel goed mogelijk om thuis, in je tuin een theeplant te kweken en de bladeren te oogsten om je eigen thee te maken.

De theeboom bloeit één of twee keer per jaar :

In juni, dan oktober tot december. Het is dan gekleed in kleine witte bloemen met een geel hart, mooi op zijn fijne en glanzende blad.

Het is dit groenblijvende en aromatische blad dat wordt gebruikt om thee te bereiden.

Theebladeren oogsten om thee te zetten:


Oogst voor uw eigen productie de jonge bladeren van een struik die minimaal 3 jaar oud is, bij zonsopgang op een mooie ochtend in juni.

Droog ze 24 uur in de schaduw en daarna in een open oven op 90 ° C. Proef de authenticiteit ervan en leer hoe u de teelt en droging ervan door de jaren heen naar uw smaak kunt perfectioneren!

  • Om ook te lezen: voordelen en deugden van thee voor de gezondheid

Waarschuwing, je zult meerdere kilo's bladeren moeten produceren om een ​​kilo thee te krijgen en met één theeplant kun je niet veel thee produceren.

Gebruik van theebladeren

Groene thee of zwarte thee in drank:

De theeplant wordt gebruikt om thee te bereiden en door de bereiding van de bladeren aan te passen, verkrijgt u groene thee of zwarte thee.

Als de bladeren eenvoudig worden gedroogd, wordt groene thee verkregen, terwijl zwarte thee wordt verkregen door fermentatie van de bladeren.

Thee is rijk aan theanine en cafeïne en wordt gewaardeerd om zijn bijzondere smaak, maar ook om zijn vele gezondheidsvoordelen.

Claire Lelong-Lehoang


Fotocredits: Theeblad: © Jag Images - stock.adobe.com Theebloem: © Elena Odareeva - stock.adobe.com Kopje thee: © Oksioma - stock.adobe.com


Video: 16-09-01 Hoe maak je een mooie tuin. (September 2021).