Tuinieren

Kweek bloemen om ze op te eten!


Sommige planten zijn zowel decoratief als eetbaar. Wacht niet langer om ervan te genieten.

Bij sommige planten wordt alles gegeten. Dit is het geval bij daglelies : plant ze in het voorjaar, ze groeien zo weelderig dat je er de hele zomer van kunt genieten. Geniet van de geblancheerde jonge blaadjes met dressing of gemengd met andere groenten. De bloemen worden geblancheerd gegeten of gebakken in olie met Chinese noedels. Maar ze zijn nog lekkerder als je ze rauw en onvoorbereid eet.

Strooi goudsbloemen in uw tuin, ze bloeien tot het begint te vriezen. Deze zonnekleurige bloemen doen wonderen in een salade om in te kleuren. Je kunt de bloemknoppen snoep maken in azijn. Gebruik de gedroogde bloemblaadjes zoals saffraan in rijst of om desserts op smaak te brengen.

Eetbare exotische kruiden

Zaai, zodra de vorst voorbij is, "Lucida" goudsbloemen (familie van Indiase anjers) op een zonnige plaats uit de wind. Je zult genieten van een slanke plant met kleine, felgele bloemen. Bladeren en bloemen die tijdens het serveren aan uw warme gerechten worden toegevoegd, geven een geur die vergelijkbaar is met die van dedragon.

Associeer ze in cultuur met de mafane brède en paarse basilicum : deze drie planten vullen elkaar zo goed aan in kleur en op het bord! Zaai de mafane brède in mei, stro en klaar. Hoe meer terminale scheuten u oogst, hoe productiever de plant zal zijn. Aan tafel zal dit kruid je verrassen met zijn sprankelende kant, gebruikt in veel Malagassische en Aziatische recepten.

Nasturtiums in de salade

Plant muurpeper (Telephium sedum) op een zonnige plek: de vlezige bladeren kunnen als aperitief worden gegeten, vergezeld van een witte kaassaus.

Als u nog nooit uw Oost-Indische kers, doe het vanaf de eerste nieuwe bloemen! Proef ze natuurlijk, om hun licht peperige smaak te voelen. Je kunt bladeren en bloemen gebruiken in salades of in donuts.

Denk ook aan primula's, viooltjes, gedachten, rozenbloemen lavendel, borage… Zoveel mooie soorten in de tuin… en op het bord!

M.-C. H.


Video: 17 eetbare balkonplanten, groente, fruit en kruiden (November 2021).