Tuinieren

Bewerk uw tuin anders


Fytosanitaire producten van chemische synthese zijn nu verboden in de tuin.

De mogelijkheid om nieuwe gewoontes te leren voor wieden en cultiveren.

Lees ook:

  • Wied uw tuin op natuurlijke wijze
  • Onkruid vol deugden

Natuurlijke onkruidverdelgers

Sinds 1 januari 2019 "is de verkoop, het bezit en het gebruik van synthetische chemische gewasbeschermingsmiddelen verboden voor niet-professionals", herinnert het ministerie van Landbouw zich. Herbiciden, fungiciden, insecticiden, meststoffen, slakkenafweermiddelen, molafweermiddelen ...

De lijst is lang: Roundup en bedrijf, het gaat om bijna 200 producten.

Als je dat nog niet hebt gedaan, zul je het zonder moeten stellen. Producten van natuurlijke oorsprong blijven beschikbaar om ze te vervangen, maar het is ook een kans om gewoonten in de tuin en in de moestuin te veranderen door een meer ecologische aanpak te volgen die de biodiversiteit bevordert.

Hoe? 'Of' Wat? Eerst met wat elleboogvet en een paar tips! Voor onkruid gaat niets boven de schoffel, die onkruid verwijdert maar ook helpt om de grond te beluchten en deze beter doorlaatbaar maakt. Om rugpijn te voorkomen, is het beter om te kiezen voor een model met een lange steel. De grelinette is een schop met twee handgrepen en is ook effectief, omdat je hiermee de grond kunt voorbereiden door ongewenste planten te verwijderen zonder diep te ploegen en zo het leven van de beste bondgenoten van de tuinman te behouden: regenwormen.

In de gangpaden kun je kokend water over het onkruid gieten of, nog beter, het kookwater van aardappelen of rijst, want door aan de planten te kleven, ontneemt het zetmeel hen van licht en gaan ze dood. van nature.

Koppel de soort

Een goede observatie van de grond is essentieel om goede resultaten te behalen tijdens het werken. Is het kleiachtig, siltig, zanderig, zuur, kalksteen of basisch? In het tuincentrum of op internet zijn er eenvoudige tests die u zelf kunt doen om uw bodem beter te begrijpen en de aanplant aan te passen aan de aard ervan.

Volgens het principe van permacultuurkan de associatie van soorten positieve resultaten opleveren. Groenten, bloemen, kleine fruitbomen werken op een deugdzame manier samen. Hier zijn een paar voorbeelden: citroenbalsem, door zijn geur, weert ongedierte van de moestuin, evenals de kervel tegen slakken of Oost-Indische kers dat trekt aan bladluizen en houd ze daarom uit de buurt van fruit en groenten. Net als de larven van lieveheersbeestjes geplaatst op fruitbomen, distribueren sommige lokale gemeenschappen ze gratis in het voorjaar. Zonder de voordelen van groentemulchen te vergeten om de grond te bedekken en compost om het te bemesten.


Visuele credits: Regenworm: © Claus Mikosch - stock.adobe.com Capucines: © Ruckszio - stock.adobe.com


Video: Je eerste moestuin? De bodem is alles! (November 2021).