Tuinieren

Orchideeën, dochters van licht


Heilige familie die van de orchideeënfamilie. 750 geslachten, 20.000 soorten en duizenden hybriden!

Epifytische orchideeën vormen het merendeel van de prachtige exotische die onze huizen betoveren met hun merkwaardige vorm en de delicatesse van hun bloemen.

Lees ook:

  • Zorg voor een orchidee
  • Een orchidee verpotten
  • Hoe je het kunt laten duren

De orchidee, een plant apart

De epifytische orchideeën hebben een specifieke structuur en groei. Zoals hun naam suggereert (van het Griekse epi, "top", en phyton "plant), groeien ze aan bomen. Het zijn echter geen parasitaire planten omdat ze zich niet voeden met de boom, maar stoffen die zijn opgelost in het regenwater dat over de stam stroomt en puin dat zich rond hun wortels verzamelt.

Er zijn twee soorten groei bij deze orchideeën: die met een kruipende wortelstok waaruit gezwollen stengels (pseudobollen) tevoorschijn komen, waaruit de bloemen beginnen; en degenen die nieuwe scheuten ontwikkelen en langwerpig zijn en waarvan de bloemen zich vormen op sierlijke stengels. Het is waarschijnlijk deze laatste familie die de orchidee heeft voortgebracht die je voor Kerstmis hebt gekregen!

Goede verzorging van een orchidee

Van nature houden epifytische orchideeën er niet van dat hun wortels worden ingesloten in potgrond, tenzij deze erg belucht is. Gebruik eventueel een speciale mix, zeer drainerend, verkocht in tuincentra (turf, pijnboomschors, polyurethaanschuim, enz.).

En kies niet een te grote pot waar het water na het water geven kan stagneren; ze zal het niet leuk vinden!

In feite worden deze planten meestal verkocht in een doorzichtige plastic pot waarin je ze het beste kunt laten, zolang de wortels niet te veel overlopen.

Ze waarderen het dat ze de voeten in het licht ! Plaats deze pot in een schotel gevuld met glas of plastic knikkers die vochtig worden gehouden. Installeer het opbeschut tegen tocht en bij een raam: ze heeft nodig veel licht, maar vooral geen directe zon.

Lees ook: verpot een orchidee goed

Bemest bij het kweken met vloeibare kuipplantmest, maar verdun het (met regenwater) 2 keer meer dan de aanbevolen dosering. Orchideeën zijn niet hebzuchtig.

Tijdens de rustperiode met rust laten, weinig water geven, niet meer aanraken. Geef spaarzaam water als de vegetatie weer op gang komt. En wees geduldig, laat het op een goede plaats achter, in het licht, bij een raam. U zult spoedig het genoegen hebben om het weer te zien bloeien.

M.-C. D.

Foto door: Jardiland


Video: Feiten u0026 Fabels: verzorging orchidee (November 2021).