Tuinieren

In het voorjaar zaaien en planten in de moestuin


De lente is een druk seizoen voor alle tuinders.

Schoonmaken, zaaien, verplanten en planten is nodig om tijdens het mooie seizoen van groenten te profiteren.

Als het weer en de geografische ligging een rol spelen in de zaaikalender, zijn er toch enkele hoofdprincipes

Kalender van de belangrijkste podia.

In maart-april, warm schoonmaken en zaaien

Profiteer van de maand maart om uw moestuin schoon te maken. Schep om de grond te beluchten en onkruid verwijderen, voeg organische mest toe om het te verrijken.

Dit is ook het moment om de bedden te wieden en te schoffelen. Vroege groenten kunnen worden gezaaid onder schuilplaatsen, in kassen, onder frames of in plastic tunnels. Wortels, radijs, kool, uien, erwten, etc, kunnen dus vanaf de maand mei geconsumeerd worden.

U kunt ook beginnen met het zaaien van de zaden van zomergroenten op een warme plaats, thuis, in potten of dozen: aubergines, komkommers, tomaten, paprika's, prei

In april en mei verplanten en planten

In april, de grond warmt op en het risico op vorst wordt verminderd. U kunt de grond in de grond zaaien Oost-Indische kers, de volubilis, de lupine en de nigella om de moestuin te versieren en nuttige insecten aan te trekken.

Zaai uw groenten, afhankelijk van de temperatuur van de grond.

  • De spinazieuien en radijs waardeer grond bij 8-10 ° C.
  • De wortels, cichorei, kool, sla en erwten bij 10-12 ° C.
  • Als de grond te koud is, wordt de kieming geblokkeerd, dus je kunt maar beter een beetje geduld hebben.

In mei, de grond is voldoende opgewarmd (15 tot 20 ° C) om de planten die in potten worden getransplanteerd of gekocht te herbergen selderij, augurken, bonen, tomaten, komkommers, courgettes, paprika's en meloenen.

Moestuin

Als het op groenteteelt aankomt, hoef je geen ogen te hebben die groter zijn dan je buik, vooral als je niet veel tijd hebt om aan tuinieren te besteden. Pas de grootte van uw moestuin aan de behoeften van uw gezin aan.

  • Over het algemeen wordt geschat dat een oppervlakte van 200-250 vierkante meter is genoeg voor een gezin van vier (twee volwassenen en twee kinderen).

Oefen de gespreid zaaien, door elke 15 dagen een kleine hoeveelheid zaden van dezelfde soort te zaaien. Dit is de beste manier om verse groenten te eten en profiteer van de dagelijkse oogst als ze volwassen worden.

Tot slot, om behandelingen en verzorging te beperken, kiest u hybride variëteiten die resistent zijn tegen ziekten (F1) en zorg ervoor dat u uw gewassen verdunt, zodat al uw planten de ruimte hebben om te bloeien.

Laure Hamann


Video: Je eerste moestuin? De bodem is alles! (December 2021).