Planten en gezondheid

Vrouwenmantel: een decongestivumplant


Antioxidanten, decongestiva en luteïnen, De bladeren van de vrouwenmantel zitten boordevol therapeutische deugden.

Plant van de Rosaceae-familie, devrouwenmantel wordt ook wel "leeuwenpoot", "mantel van Notre-Dame", "dauwdeur" of "plant van de alchemisten" genoemd.

Van zijn wetenschappelijke naam "Alchemilla », We herkennen het aan zijn groene stengel met roodachtige tinten, en zijn cirkelvormige bladeren met gekartelde vormen. Donzig, ze hebben elk zeven tot elf lobben.

Aléchémille, voor de duidelijkheid

De oorsprong van de naam "vrouwenmantel" gaat enkele eeuwen terug en komt van de alchemisten die de dauw van de bladeren gebruikten om de Steen der Wijzen te bereiden. Het werd dus beschouwd als hemels water.

Hoewel de damesmantel dat wel was ontdekkingBij Middeleeuwen, het was aan het begin van de 20e eeuw dat zijn decongestivum effectenzijn bewezen door Johann Künzle, een Zwitserse priester en kruidkundige. Ze stond bekend om te sussen premenstruele pijnen de voorbereiding op de bevalling vergemakkelijken.

In de loop van de tijd hebben therapeuten de samentrekkende deugden, genezingvan deze plant. Dankzij zijn werking vergelijkbaar met progesteron, is de damesmantel eenluteïne. Het is ook een anti-hemorragisch middel, een genezend middel, een antioxidant en een middel tegen diarree.

Vrouwenmantel: eigenschappen en gezondheidsvoordelen

Wat zijn de eigenschappen van vrouwenmantel? Wat zijn zijn voordelenover gezondheid? Hoe u het gebruikt om het meeste uit uw voordelen? Zijn er contra-indicaties ?

We vinden de flavonoïdenin de vrouwenmantel. Deze geneeskrachtige eigenschap die aanwezig is in de bladeren, helpt bij het bestrijden van zware benen door de bloedcirculatie te bevorderen. Het is ook een zeer effectieve anti-oxidant.

Het bevat ooksalicylzuur, fytosterolen, saponinen en palmitinezuur en stearinezuur.

Vrouwenmantel is een plant samentrekkend en kalmerend. We kennen ook eigenschappen:

  • krampstillend: therapeuten raden het aan om te behandelen gastro-intestinale stoornissen, en gynaecologisch: pijnlijke en onregelmatige menstruatie, premenstrueel syndroom.
  • anti-diarree: in het geval van milde diarree,deze medicinale plant wordt aanbevolen, zelfs voor zwangere vrouwen.
  • Decongestivum: de doeltreffendheid ervan wordt beoordeeld bij lokale toepassing tijdens zwaar gevoel in de benen.
  • Genezing dankzij de inhoud gallische tannines: het stopt bloedingen, helpt bij de genezing van wonden en huidzweren.

Vrouwenmantel wordt ook gebruikt bij de bereiding van medicijnen tegen Witte afscheiding. Zijn Essentiële olieis aanwezig in de producten vanmondhygiëne, in het bijzonder om te behandelen aftenen de stomatitis.

Gebruik en praktisch advies

Vrouwenmantel is vooral bedoeld voor vrouwen, en wordt vooral gedaan door infusieof in afkooksel.

  • Om pijnlijke menstruaties te verzachten of milde diarree bij zwangere vrouwen te stoppen, bereidt u een infuus voor door 2 tot 4 g eerder gedroogde bladeren in 200 ml water te gieten. Laat trekken. Drink 2-3 kopjes per dag.
  • Alchemilla-afkooksels verlichten gynaecologische aandoeningen. Om ze te bereiden, doe 7 g gedroogde bladeren in 200 ml water. Drink 2 tot 4 kopjes per dag.
  • Verlicht zware benen met een alchemilla-infusie voor uitwendig gebruik. Bereid het voor met 50 g gedroogde bovengrondse delen in 1 liter water en voeg het dan toe aan je badwater.

Hoewel de gezondheidsvoordelen ervan goed zijn vastgesteld, moet worden opgemerkt dat vrouwenmantel in bepaalde gevallen moet worden vermeden. Ze is gecontra-indiceerdbij mensen onder oraal anticonceptiemiddel, en mensen die vatbaar zijn voor gastritisof zweren. Het is een plant die dat kan trainenzelfs de voorkeur geven aan constipatiebij langdurig gebruik of in grote doses.

Mensen die risico lopen tromboseof van flebitis, en die na behandeling met anti-vitamine Kmoet ook vermijd consumeren vrouwenmantel.

Vraag uit voorzorg uw mening Doctor.


Foto © Hetizia


Video: Alchemilla mollis Ladys Mantle. Adorable, Easy to Grow Perennial! (November 2021).