Tuinieren

Trendy groene planten


Makkelijk om mee te leven en origineel, rhipsalis en zamioculcas komen steeds vaker voor in winkels en tuincentra.

Bekijk deze twee prachtige planten.

Indentiteitskaart

Vetplant, lid van de familie Cactaceae, de rhipsalis komt uit de bossen van Midden- en Zuid-Amerika.

Het wordt ook gevonden op sommige eilanden in de Indische Oceaan en in Afrika, waar het gedijt op boomstammen in de schaduw van hun gebladerte.

Het komt in vele variëteiten van verschillende tinten en vormen (platte of min of meer vlezige stengels), met één ding gemeen: geen doornen en lange twijgen waardoor het een "harige" plant wordt.

Inheems in de rotsvlaktes van Oost-Afrika, heeft de Zamioculcas dikke stengels bedekt met vlezige bladeren van een prachtig glanzend groen.

Gewend aan droogte, is het niet bang om water te vergeten.

Onderhoud

Niet veeleisend, rhipsalis en zamioculcas kan zowel in de schaduw als in het licht worden geplaatst en heeft slechts matig water nodig, eenmaal per week, of zelfs elke twee weken in de winter. Beiden zijn bang voor stilstaande luchtvochtigheid, dus zorg voor een goede drainagelaag op de bodem van hun pot en laat geen water in hun schotel staan.

Installeer uw rhipsalis in hoogte, hangend of op een meubelstuk om te profiteren van het vallende gebladerte. Als de stelen te lang worden, snoei ze dan.

De groei van zamiculcas wordt bevorderd door een grote pot (deze kan een meter hoog worden). Als je het klein wilt houden, laat het dan in de originele pot. Tijdens het groeiseizoen (zomer) kunt u een beetje kunstmest toevoegen. Spons de bladeren van tijd tot tijd om hun glanzende uiterlijk te behouden.

In beide gevallen zijn het tropische planten die niet van droge lucht houden. In de winter als het huis verwarmd is, is het beter om ze te groeperen en regelmatig te besproeien met water zonder kalk.

Vermenigvuldiging

De stengels van rhipsalis worden gemakkelijk gesneden uit een zuur mengsel van heide-aarde en zand. Hetzelfde geldt voor die van de zamioculcas, die ook stekken in water kunnen zijn.

L. H.

Fotocredit: Flower Office


Video: 10 Planten voor 23,- u0026 varen over de grachten! STUDENTEN WEEKVLOG 81 (November 2021).