Aromaten

De top 6 aromatische planten


Ze ruiken heerlijk, zijn gemakkelijk te kweken en zijn handig bij het koken.

In de tuin, op het balkon of binnenshuis kunnen aromaten vers worden geconsumeerd in de zomer, gedroogd in de winter.

Hier zijn de 6 essentiële aromatische planten om thuis te kweken!

.

.

De basiliek

Van mei tot oktober trakteert hij ons op salades, pasta (met pesto), pizza's en andere taarten met zonnige groenten. Zaaien in maart of plant in april voor cultivatie op een universele, koele en altijd vochtige grond. Basilicum houdt van een zonnige blootstelling en regelmatige bemesting. Het groeit erg snel als de temperatuur niet onder de 15 ° C komt.

Buiten, bedek het onder een bel.

Voor een werkelijk overvloedige oogst kun je hem op een veranda of achter een keukenraam zetten.

Vergeet ten slotte niet om de bloemen regelmatig af te snijden zodat het blad bloeit. Hij houdt ook van het gezelschap van tomaten!

Lees ook:

  • Basilicum goed laten groeien
  • Voordelen en deugden van basilicum voor de gezondheid

Munt

Munt is een ander essentieel aroma in de buurt van de keuken, vooral wanneer de smaak vertienvoudigd wordt wanneer het vers wordt geplukt.

Thee, salade, saus, ijs… Het parfumeert een groot aantal gerechten. Het groeit erg goed, het is zelfs invasief. Daarom isoleer je hem het beste, alleen in een pot, tenzij je van bodembedekkers houdt. Bonus: het is honing! Knip tijdens de bloei de bloemen af ​​als je niet wilt dat ze versplinteren.

De bekendste zijn pepermunt en groene munt, maar er zijn ook onder andere Marokkaanse munt, sinaasappels en appelmunt.

Deze pepermuntjes houden van een locatie in halfschaduw en lichte, niet te rijke en goed doorlatende grond.

Lees ook:

  • Munt goed laten groeien

Citroenbalsem

Het lijkt op groene munt of zelfs brandnetel, maar ... het ruikt naar citroen!

Net als munt herziet deze vaste plant zichzelf van nature en is hij honinghoudend. Bijkomend voordeel: het weert muggen af.

Er zijn er ook enkele met "oranje" blad. Plant hem in lichte, koele grond, in halfschaduw en snoei hem regelmatig naar behoefte.

Snijd in de keuken een paar blaadjes citroenmelisse om een ​​spijsverteringsinfusie te bereiden of om een ​​visschotel te versieren.

Lees ook:

  • Gezondheidsvoordelen en deugden van citroenmelisse

Peterselie

Ook wel "Chinese of Arabische peterselie" genoemd, peterselie kan worden gekweekt in potten, bloembakken of in de grond.

Zaaien van april tot september in de volle grond, of zelfs vanaf februari onder beschutting, houdt van een rijke en luchtige grond, licht kalkhoudend en een vrij zonnige ligging.

Hij is niet bang voor de kou, noch voor de droogte (houd zijn grond alleen vochtig tijdens de eerste maanden van de groei), ook al waardeert hij regelmatig water, rekening houdend met de toestand van de grond.

Een normale maat maakt het mogelijk om uit te breiden.

Lees ook:

  • Peterselie goed laten groeien
  • Gezondheidsvoordelen en deugden van peterselie

Koriander

Als je van de Indiase en Aziatische keuken houdt, is koriander (bladeren en zaden) een must.

Eerder rustiek, deze aromaat is bestand tegen de kou en houdt van een zanderige, doorlatende en vochtige grond, tegelijkertijd rijk en licht, zo mogelijk naast dille- en kervelplanten.

Zaaien de hele zomer op een zonnige plaats uit de wind. De oogst is van mei tot oktober. Plan vanaf het begin een grote pot of een voldoende plek om te groeien.

Pas op, ze houdt er niet van om verplaatst of verpot te worden. Net als bij de anderen, knip het af wanneer je het nodig hebt.

Lees ook:

  • Koriander goed laten groeien
  • Voordelen en deugden van koriander voor de gezondheid

Tijm

Hier is het typische zuidelijke aroma!

Hij houdt van kalkrijke, zanderige en goed doorlatende bodems en groeit in de volle zon. Beperk de watergift, behalve bij het planten.

Hij bloeit van mei tot oktober, in verschillende kleuren afhankelijk van de variëteit.

Gebruik het in de keuken om je gerechten op smaak te brengen en droog het om in de winter zeer effectieve kruidenthee tegen verkoudheid te bereiden!

Naast deze zes aromaten worden er nog veel meer gewaardeerd door de Fransen, zoals bieslook, dragon, zuring, rozemarijn ... Het is aan jou om te tuinieren volgens je voorkeuren!

Lees ook:

  • Tijm goed laten groeien
  • Gezondheidsvoordelen en deugden van tijm

Om te lezen: Les jardinières magiques, door Cinead Mc Ternan, uitgegeven door La Martinière.

Claire Lelong-Lehoang

Visuele credits: Aromaten in pot: © Algoflash Basilicum: © Jérôme Rommé Fotolia Muntverpotten: © Algoflash Mélisse: © Magdalena Kucova - stock.adobe.com Peterselie: © lnsdes - stock.adobe.com Koriander: © Jérôme Rommé Fotolia Tijm: © VRD Fotolia


Video: 6 ways mushrooms can save the world. Paul Stamets (December 2021).