Planten en gezondheid

Kurkuma: voordelen en deugden


De kurkuma (Curcuma longa) is een vaste plant afkomstig uit Zuid-Azië die al sinds de oudheid bekend is en die wordt gebruikt in de samenstelling van de meeste curries.

De wortelstok, oranje als een wortel, kleurt gerechten maar heeft ook een schat aan voordelen en deugden voor de gezondheid.

Kurkuma en zijn gezondheidsvoordelen

Gebruikt in Indiase en Chinese farmacopee millennia lang en door Europese artsen van de 19e eeuw tot stimuleer de lever, prikkelen de spijsvertering en diuretische functies, behandel gevallen van geelzucht waar de urinewegaandoeningens en vecht tegen de ontstekingen articulairheeft kurkuma tegenwoordig veel meer voordelen.

  • Kurkuma vecht tegenmaagzuur en stimuleert de spijsvertering omdat het de galafscheiding verhoogt.
  • Dankzij de curcumine die het bevat, vertraagt ​​kurkuma de celvermeerdering kanker door de ontwikkeling van aderen die de tumor.
  • Curcumine geeft ook kurkuma zijn acties antibacterieel, antioxidant enontstekingswerend.
  • Sommige onderzoeken tonen aan dat kurkuma mogelijk een werking heeft Ziekte van Alzheimer, voornamelijk gebruikt als een preventieve maatregel, omdat het de snelheid van Vitamine E.
  • De wortelstokken van kurkuma hebben een opmerkelijk effect op spijsverteringsstoornissen: maagklachten, misselijkheid en verlies van eetlust.
  • Kurkuma heeft een gunstig effect op de vloeibaarheid vanbloed.
  • In extern gebruik, de kompressen kurkuma (kurkumapoeder met lauw water) hebben genezende, antiseptische en antibacteriële eigenschappen.
  • Waarschuwing, in het geval van galstenenwordt het medicinaal gebruik van kurkuma sterk afgeraden.

Kurkuma kweken vanwege de voordelen

Kurkuma geniet van de halfschaduw en gedijt in rijke, koele, humusrijke, vezelige en goed doorlatende grond.

Je kunt het gemakkelijk zo laten groeien kamerplant (het is niet bestand tegen wintervorst), in een pot van minimaal 30 cm, wel goed water geven zodat de grond vochtig blijft.

Na 6 tot 10 maanden kunt u van uw eerste genieten oogst !

Waarschuwingkleurt de binnenkant van de wortelstok van kurkuma alles geel, inclusief kleding, tafelkleden en andere stoffen. Merk op dat deze kleuring bijna onuitwisbaar is.

Kurkuma bij het koken vanwege de voordelen ervan

Kurkuma vindt zijn plaats in veel culinaire bereidingen en komt voor in de meeste compositiescurries.

Het kan worden gebruikt in soepen en dressings, op vlees, eieren en groenten, enz.


Video: GEZOND AFVALLEN MET GEMBER EN CITROEN (December 2021).